…neboli krájecí prkénka jsou jedním z nenápadných předmětů, které jsou v kuchyni absolutně nepostradatelné. A stejně jako u jiných věcí, které používáme skoro neustále, je velký rozdíl, jestli se několikrát denně shýbáme až k zemi a lovíme prkýnko odněkud z hlubin spodní skříňky, přehrabáváme zásuvku s noži - anebo sáhneme najisto… a už krájíme. Hledání a štrachání dovede zkazit radost z přípravy jídla, nemluvě o tom, že nás to zdržuje. Dobře uložit, rychle najít – toho bychom měli v naší kuchyni dosáhnout (a zdaleka to neplatí jenom pro nože a prkénka). V kuchyni už parádu rozhodně nedělá sada rozřezaných prkének nasáklých cibulovým zápachem. Pokud se rozhodneme něco změnit a část krájecích desek vyměnit, nejprve si uděláme inventuru a všimneme si, jaký rozměr prkének používáme nejčastěji, po kterém nejraději a často zcela automaticky saháme. V této velikosti potom koupíme krájecí desky dvě. Vyplatí se to, nahradí nám třeba i několik malých a ještě menších prkének, často vůbec nepoužívaných, které jen ve skříňce zabírají místo. Materiály krájecích desek se mění a název zůstává, takže dnes máme paradoxně i plastová prkénka. Na čem je vlastně nejlepší krájet? Jaký materiál vydrží, je pevný, hygienicky vyhovující a který se nejlépe udržuje? Je to zmíněný plast a potom také kvalitní dřevo. Dřevo na krájecí prkénka musí být tvrdé, pevné a speciálně upravené, v případě levných prkének je nepřípustné, aby jejich střední namáhané části nasákaly vodou a oddělovaly se od nich částečky dřeva nebo dokonce třísky. Kvalitní krájecí desky se vyrábějí například z teakového dřeva. Hezké a praktické jsou skladebné sety krájecích prkének. Skladebné sady z šesti nebo i osmi krájecích desek pomohou vyřešit problémy s ukládáním – šetří místo, protože se dají do sebe zasunout. S promyšleným ukládáním krájecích desek souvisí i ukládání nožů – obojí by mělo být uloženo ne příliš daleko od sebe, přehledně (v případě nožů i bezpečně), tak, aby nic nepřekáželo, ale aby se vždycky rychle našel ten správný nůž a vhodné prkénko k němu. K ukládání nožů jsou ideální moderní široké, uvnitř členěné zásuvky, kde se netísní malé i velké nože na jedné hromádce, ale jsou poskládány přehledně podle velikostí. Ale nože a krájecí prkénka nemusí být vždy jen uloženy ve skříňkách, mohou v některém případě zajímavě dotvářet vzhled interiéru. Kuchyni ozvláštní například velké krájecí desky zabudované do pracovní plochy a elegantní držáky na nože z dřevěného masivu. Zabudování desky musí být dokonale řemeslnicky zpracováno, protože bude nedílnou součástí pracovní desky a tedy pořád na očích. Silná obdélníková nebo oválná dřevěná deska bude efektní i praktická zabudovaná v rohu kuchyně ve tvaru L. Do masivního držáku přehledně umístíme pět až devět nožů všech velikostí. Držák nožů by měl barevně korespondovat s krájecí deskou. Jiné řešení je zavěšení prkének na zeď nebo do prostoru nad pracovní deskou – na kovovém roštu nebo dřevěném masivním trámu (podle stylu kuchyně) mohou viset na větších hácích vedle sebe například bábovkové formy, krájecí prkénka i menší pánve. -ag-