Suroviny:

750 g brambor

250 g hladké mouky 250 g bryndzy 100 g uzené slaniny špetka soli

Návod:

Brambory oloupeme, nastrouháme na drobném struhadle stejně jako na bramborák a osolíme. Přidáme mouku a vše dohromady dobře promícháme. Vodu uvedeme do bodu varu, a pak z těsta vykrajujeme halušky lžičkou namočenou ve vroucí vodě, nebo je odkrajujeme nožem z prkénka či je můžeme případně protlačovat do vroucí vody skrz speciální haluškové síto. Když halušky vyplavou na povrch vody, jsou uvařené. Buď je scedíme a propláchneme studenou vodou, abychom je zbavili slizkosti nebo je vytahujeme dírkatou vařečkou případně naběračkou. V teplé míse případně rovnou v hrnci je dobře promícháme s bryndzou, která se na horkých haluškách rozpustí. Na talířích je pak ještě sypeme rozškvařenou na kostičky nakrájenou slaninou, mnohdy také ještě dle chuti čerstvou petrželkou. Ve slovenských kolibách se k tomuto pokrmu podává ještě vychlazená žinčica, kterou můžeme nahradit chlazeným podmáslím nebo kefírem. Vhodnou přílohou je hlávkový salát.