Udělejte si grilovací party i v zimě!


Autor: Oficiální zdroj
Nadějné vyhlídky na jaro, kdy si opět budeme plně užívat pobyt na zahradě, nezřídka zhatí další porce sněhu. Ale ani ta nám nemusí bránit udělat si s rodinou či přáteli netradiční grilovací party.
Zimní grilování se v posledních letech stává světovým trendem. Rozšířilo se z alpských zemí, Kanady či USA, kde mrazivé počasí vládne více měsíců v roce. Aby se grilování opravdu vydařilo, stačí vystihnout pěkný, nedeštivý den a dodržet několik zásad.
Pravidla úspěchu
Autor: Oficiální zdroj
ČTĚTE TAKÉ:
- Zamilované laskominky na severu Německa
- Za festivalem jídla do Madridu
- Jaroslav Sapík: Není nad dobrou českou kuchyni!
Pro zimní grilování i celkově pro grilování velkých kusů, které potřebují k úpravě déle jak půl hodiny nebo jim při přímém grilování hrozí připálení nebo vysušení, je vhodnější tzv. nepřímá metoda, při níž se grilovaný pokrm nenachází přímo nad zdrojem žáru, ale je rovnoměrně grilován pomocí cirkulujícího horkého vzduchu, což se podobá pečení v horkovzdušné troubě, ale ve výsledku má lepší aroma.
Autor: Oficiální zdroj
Grily do nepohody
Při výběru se parametry vhodných typů venkovních grilů pro zimní nebo přesněji pro celoroční použití příliš neliší od těch, které požadujeme u grilů využívaných pouze v letním období. Přesto je jistější zaměřit se při koupi na renomované výrobce, kteří mají v nabídce grily právě pro celoroční používání. Provedení určuje životnost grilu, nerez nebo kvalitní smalt ho ochrání před korozí. Gril by měl být co nejstabilnější, a pokud bude využíván zejména ve volné přírodě, bude vhodnější ten s nožičkami než s kolečky. Bude-li skladný, vejde se do auta, čímž se rozšíří jeho využitelnost třeba i pro zimní dovolenou na horách.
Fotogalerie
Gril může být klasický na dřevěné uhlí a brikety nebo plynový. Důležitý je dostatečný spodní přívod vzduchu i větrání v poklopu, aby po jeho přiklopení nechyběl kyslík podporující spalování, a bylo zajištěno proudění tepla. Zvětšováním a zmenšováním otvoru pak dochází k regulaci teploty spojené s odvodem přebytečného tepla z grilu. Elektrický gril je vhodný vybírat s vyšším příkonem napomáhajícím k rychlejšímu zahřátí. Grily s lávovými kameny mají sice delší náběh, ale v mrazivém a větrném počasí poměrně dobře udrží konstantní teplotu.
Jak na metodu nepřímého grilování
V případě kotlových grilů je třeba dřevěné uhlí či brikety rozmístit rovnoměrně za palivovými přepážkami nebo po stranách kotle. Do středu palivového roštu nebo na dno nádoby grilu se položí hliníková miska, do níž bude odkapávat tuk z grilovaného pokrmu, což zabraňuje karcinogennímu pálení tuku u tučnějších masitých výrobků či drůbeže. Po rozžhavení uhlí se na grilovací rošt nad misku položí surovina určená ke grilování, přiklopí se poklopem a nechá se bez jeho zbytečného zvedání péct. Teplota se reguluje větracím otvorem v poklopu.
U plynových grilů je třeba nejdříve pustit všechny hořáky na plný výkon a gril dobře předehřát a při samotném grilování vypnout středový hořák. Miska se opět položí pod rošt, aby do ní mohl stékat tuk.
Užitečné doplňky
Startovací komín Rapidfire
Autor: Oficiální zdroj
Flexibilní grilovací jehla
Autor: Oficiální zdroj








Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...