Harmonie bydlení a harmonie života - tím se zabývá u nás stále známější staročínská filozofie feng šuej. Studiem feng šuej se dozvídáme, jak nabýt a udržet v domácnosti pozitivní energii pomocí uspořádání nábytku, volby materiálů, barev a užitím přírodnin jako rostlin i kamenů. Důležitá je i světová strana kuchyně – za nejvýhodnější se považují kuchyňská okna otočená na východ. Přírodní materiály, klidné linie, dokonale sladěné barvy – to všechno má nějaký význam. A živé květiny v kuchyni prý mohou omezit negativní vlivy spotřebičů, jako mikrovlnné trouby (která je považována za vůbec nejsilnější zdroj negativní energie na pokrmy, tedy i na nás). V širším slova smyslu feng šuej tedy zkoumá nejen zajištění harmonie a pozitivní energie při vaření, ale i možnosti omezování vlivů negativních. To je důležité, protože pokrm, tedy energie pro náš život, by měl vznikat v harmonickém a čistém prostředí a připravit bychom jej měli také osobně pozitivně naladěni. Proč nestát zády ke dveřím Práce u dřezu a sporáku bychom neměli absolvovat s dveřmi přímo za zády. To, co možná intuitivně nemáme rádi, co nám vadí a z čeho jsme nesví aniž víme proč - tedy práce zády ke dveřím - nám potvrzuje právě feng šuej. Takto natočené pracoviště u nás vyvolává slabší či výraznější stres. Nepříjemný pocit prý zmenší instalace lesklého předmětu nad sporák – to může být kovová digestoř, ale postačí i módní hliníkový rastrovaný obklad. Univerzální je údajně zrcadlo, které mohou zastupovat opět různé více či méně lesklé obklady. Proudění energie je důležité K volnému proudění energie v kuchyni je nutné nechat volnost kolem sporáku – nepostavíme jej proto blízko myčky a dalších předmětů zastupujících živel vody – tedy chladničky a dřezu. Pokud jde o prostorové vztahy myčky, sporáku, chladničky vůči sobě navzájem, feng šuej říká, že nejméně vhodné je umístění všeho do jediné linie, což údajně přináší disharmonii nejen do kuchyně a práce v ní, ale celkově i do života „mimo kuchyni“. Ideálem je naopak rozmístění spotřebičů na tři rozdílné strany - každý k jiné stěně (což ovšem vyžaduje kuchyni sestavenou do U). Protože v drtivé většině případů jsme však limitováni prostorem, doporučuje se alespoň umístění spotřebičů na dvě stěny tak, aby sporák nebyl mezi chladničkou a dřezem či myčkou. Leccos řeší také ostrůvkové kuchyně, které ale opět vyžadují hodně prostoru. -ag-