Na mikulášské hodování se dnes připravíme trochu netradičně, ale prakticky. Ať už máme jakýkoliv sladký chod – vždy dobře uděláme, když korunujeme dílo dobrou šlehačkou. V dnešní době je stále větší vzácností najít podnik, kde naservírují pravou, nešizenou šlehačku. I v dobré kavárně nebo restauraci nám bez mrknutí oka přinesou zákusek či vídeňskou kávu se sladkou umělou šlehačkou ve spreji. Hřích je také šlehačku sladit – právě její specifická chuť má sladkou chuť moučníku nebo zmrzliny doplňovat a srážet. Jsme zvyklí, že šlehačka je jen jedna – sněhobílá; občas vystřídaná výbornou pařížskou. Ale že i tady se nabízí mnoho variací, nás přesvědčí následující recepty na šlehačku v různých chutích a obměnách. Vraťme se tedy k domácímu mikulášskému hodování, kdy si naopak připravíme šlehačku pěkně barevnou, ochucenou a oslazenou, protože bude zdobit hlavně dětská jídla. Použijeme ji na jednoduché piškotové moučníky, na ovocné dorty, ovocné a zmrzlinové poháry, na rakvičky a laskonky a odpalované těsto (větrníky). Bez šlehačky se neobejde ani „rakouská“ klasika – sachr dort a vídeňská káva. V tomto případě však necháme šlehačku sněhobílou a neslazenou! Aby šla dobře ušlehat, musí být smetana ke šlehání čerstvá a hlavně velmi dobře vychlazená. Úspěch ochucených šlehaček spočívá v umění velmi opatrně vmíchat různé ingredience do čerstvé, pevně ušlehané šlehačky. Šlehačku pomalu ode dna obracíme, až se spojí dohromady. Jahodová šlehačka 12 dkg aromatických (nejlépe lesních) jahod rozmačkáme, promícháme s 1 dkg moučkového cukru. Opatrně vmícháme do 0,5 litru šlehačky. Čokoládová šlehačka Nastrouháme jemně 10 dkg hořké čokolády a smícháme s 10 dkg moučkového cukru. Lehce vmícháme do 0,5 litru pevné šlehačky. Malinová šlehačka Vybereme voňavé, dobře zralé maliny (použít se dají i mražené – necháme rozmrazit a slijeme přebytečnou šťávu) a 10 dkg malin smícháme s 8 dkg moučkového cukru. Vmícháme do šlehačky. Ananasová šlehačka 12 dkg ananasu a 10 dkg moučkového cukru rozmixujeme v mixéru a vmícháme do 0,5 litru šlehačky. Pro dospělé: Kávová šlehačka Do 0,5 litru šlehačky vmícháme půl dcl silné vychlazené kávy smíchané podle chuti s moučkovým cukrem. Likérová šlehačka Jakýkoliv krémový likér (vaječný, kakaový) opatrně vmícháme do šlehačky. Pokud použijeme nekrémový likér (například griotka), smícháme jej nejprve s moučkových cukrem. Množství a poměry se řídí podle chuti. -ag-