Požadavku na jarní odlehčenou stravu plnou zeleniny, jejíž součástí je netučné maso, výborně vyhovuje čínská kuchyně ve svých nesčetných variantách a veliké pestrosti. A včetně její české domácké podoby, kdy vytváříme variace na mnoho oblíbených a u nás už skoro vžitých receptů. Nic nezkazíme, když v tomto období častěji zařadíme do jídelníčku dobré a zdravé večeře, kdy využijeme kuřecího masa, nudlí i rýže, doplněné spoustou zeleniny. Přitom využít z ní můžeme všechno - i to, co v kuchyni české vyhazujeme: oloupané stonky brokolice, košťály zelí i květáku. Výborné jsou k vepřovému masu také plátky mrkve nebo bílé ředkve. Naše znalosti se obohacují i v rozrůstajícím se počtu čínských restaurací a bister. Co je pro naše domácí vaření „číny“ zajímavé, že čínské podniky rozšiřují sortiment a vedle hotových lákavých jídel jsou tu k sehnání i originální suroviny, ingredience a koření. A co je také důležité - najdeme tady i zkušenosti, cenné a ochotné rady a různá doporučení. Takže když to všechno sečteme, čínské jídlo uvařené doma už nemusí být plné náhražek, ale můžeme dosáhnout (skoro) autentické chuti. Nejdřív ochutnat, potom uvařit Osvědčený postup je v restauraci ochutnat neznámé jídlo a pokud nám chutná, zeptat se, co k jeho výrobě potřebujeme. Nemusíme pak jako v supermarketu ne zrovna nejlevněji naslepo kupovat neznámé koření, ale stačí se v bistru zmínit, z čeho uvařit třeba to skvělé maso ve sladkokyselé omáčce….. a už se nám nabízejí jednotlivé ingredience. Anebo k výrobě superrychlé večeře je k mání třeba jediný sáček, jehož obsah se přidá na pánev k orestovanému masu, zalije se horkou vodou a požadovaná chuť i hustota omáčky je hotová. Poznámka na konec V obchodech i bistrech se dají koupit na první pohled podobné červené omáčky ve sklenicích; v obou jsou vidět semínka z chilli papriček. Doporučuje se ale nezaměňovat je – jednou z nich je sladkokyselá omáčka ke kuřeti (kousky masa do omáčky máčíme na talíři) a druhá je pálivá chilli omáčka, určená k potírání syrového kuřete, které se teprve potom peče. U všech omáček a směsí koření vždy předem zjistíme, jak vysoce pálivé jsou. -ag-