Originální čínské přípravky nám šetří nejen čas, ale pomohou dosáhnout i autentické chuti a vůně, kterou jinak jako Evropané většinou těžko trefíme. S postupujícím jarem je na trhu zelenina v čím dál větší rozmanitosti a bylo by škoda nevyužít jí při vaření – a to zejména v čínské kuchyni, která zeleninou přímo hýří. Zelenině však musíme dodat specifickou chuť. Že se nám to může povést i bez dlouhé praxe, se přesvědčíme v obchodech nebo bistrech, kde můžeme zakoupit nejrůznější ingredience k dochucení nebo dodělání pokrmů. Slané zelí V obchůdcích narazíme na igelitové sáčky se záhadným obsahem, který si musíme dát vysvětlit. Je to pokrájené zelí i s košťálem, naložené v ostré marinádě. Přidává se ke smažené rýži a do masových směsí. Kyselé zelí Obdoba předešlého - zelí v nakyslém roztoku, určené do salátů nebo teplých jídel. Sojová zelenina Skleničky s tenkými barevnými plátky v tmavé marinádě. Většinou se ve směsi vyskytuje mrkev, okurka, zelí, cuketa. Slaná ostrá směs se přidává k rýži a masu nebo k smaženým nudlím. Jasmínová rýže Provoněná rýže specifické chuti. Koupit můžeme kilo i plátěné desetikilogramové Čínský sýr Pod tímto názvem se skrývá sójový sýr to-fu naložený v nálevech různého složení, které sýru dodávají rozličné chuti. Kousky to-fu naskládané ve skleničkách jsou naloženy jednou v ostré, jindy ve slané omáčce. V jednom případě jsme byli upozorněni, že tento sýr „smrdí jako syreček“. Chilli pasty Vybrat si můžeme z mnoha druhů - s různým stupněm kyselosti, polosladké a více či méně slané. Chilli omáčky Opět v pestrém výběru - velmi ostré, jemné, sladkokyselé… Přidávají se do salátů, polévek, rýžových a masitých jídel. Sypké kořenicí směsi Sáček rozmíchaný ve vodě přidáme k vepřovému nebo kuřecímu masu a ihned tak vyrobíme typickou příchuť určitého jídla – jako kuře čtyř vůní, kung-pao, nebo thajskou sladkokyselou masovou směs. Polévky v sáčku I čínskou polévku si můžeme připravit ze sáčku. Koupit můžeme buď hotové polévky, nebo jejich sypké součásti, ke kterým se přidá voda, zelenina nebo nudle. Sáčky se sezamovou pastou Průhledné pytlíky s černým pastózním obsahem s kousky zrníček – to je ostrá dochucovací sezamová pasta. Na bázi sezamu seženeme i sypké koření, oleje a sezamovou pomazánku. Čínská vejce Jako hračky vypadají vejce v čisté bílé skořápce jednotlivě uzavřená ve vakuovaném igelitovém obalu. Doma stačí vejce rozkrojit a obsah vyjíst lžičkou. Byla dlouhou dobu naložená ve speciálním roztoku, který prošel skořápkou obsah vejce ochutil, ale skořápku zanechal pevnou. Pomazánky na chleba V kelímcích nebo lahvičkách najdeme pomazánku z burských oříšků i sezamovou pomazánku. Nabídku obchůdků doplňují nápoje - sake, švestkové víno, různé pálenky a čínské pivo. -ag-