Striktní rozdělení k čemu se hodí jen červené a k čemu zase jenom bílé víno už se dnes příliš nedodržuje. Často se ale naopak u konkrétních receptů na různé pokrmy setkáváme také rovnou s tipem, který druh vína k němu zvolit. Skleničky s vínem nikdy nedoléváme po okraj, ale jen do třetiny, maximálně do poloviny. Dáme tak možnost vyniknout vůni nápoje, která se ve skleničce dokonale rozvine. Aby sklenky ladily s nápojem Víno se v průběhu staletí pilo jak ze skla, tak z různých kameninových i kovových kalichů; nejvíce uctili lidé božský nápoj tím, že jej nalévali do zlatých pohárů. Nejlépe a zcela jedinečně však chuť, barva i vůně vína vyniká právě jen ve skle. Pokud se počítáme k milovníkům nebo dokonce znalcům vína, nebudeme určitě tento dokonalý nápoj popíjet jen tak z něčeho. Pečlivě si vybereme odlišné sady sklenek na červené víno, na bílé víno, na sekt a soupravu na vína dezertní. Džbánky na víno Pokud holdujeme vínu sudovému, vyplatí se nám mít půllitrový džbánek (jeden na červené a jeden na bílé víno), do kterého víno přeléváme a naléváme si z něho potom u stolu. Otvíráky lahví „Vývrtky“ jsou dnes designérskou lahůdkou z nejkvalitnější oceli. Otvírák vinných lahví je sestrojen tak, že se při vytahování zátky ani trochu nenamůžeme. Při otevírání se snažíme zátku neprovrtat naskrz. Teploměr Existuje několik druhů teploměrů na víno. Jednoduchý je teploměr, který pracuje na podobném principu jako „čelový“ teploměr, kterým si orientačně měříme teplotu při horečce. Kovový kroužek se nasadí na láhev a po pár vteřinách se na něm zobrazí aktuální teplota, která v láhvi panuje. Efektní chladiče Bílé a šumivé víno musíme vhodným způsobem chladit. Kovové kyblíky – chladiče jsou dekorativní a svůj úkol plní spolehlivě. Chladič (cooler) šampaňského pořídíme asi za 300,-, různé typy chladičů na víno vyjdou na 300 až 700 korun. Takzvaná chladicí obložka na víno nás přijde také na 200-300 korun. Podle toho co čteme na obalech chladičů, by mělo být víno v pěti minutách vychlazeno a mělo by vydržet chladné celé hodiny… Bílé víno podáváme při teplotě 11 –13oC a nemělo by nám na stole nikdy zteplat. Červené víno podáváme při takřka pokojové teplotě – má správně mít 15 –17oC. -ag-