Jak zvětšit využitelnou plochu ve velmi malé kuchyni? Tady je několik nápadů: využijeme různé sklopné stolky, posuvné části pultů, nižší pojízdné stolky, které se dají zasunout pod pracovní pult. V některém místě kuchyně ponecháme třeba i zúženou pracovní plochu (jen 40 cm). Snažíme se o dokonalé využití rohů kuchyně, stejně jako využití snížených parapetů, nik a hluchých koutů vůbec. Digestoř v malém I v malé kuchyni musí být odsavač par. Vydáme se na obhlídku obchodů a zjistíme, že i na malou plochu si můžeme vybrat několik typů – pátrat budeme po digestořích širokých padesát centimetrů. Praktické police s košíky Místo spodní skříňky s dvířky, která by nešla v malém úzkém prostoru otevřít, zabudujeme pod pracovní plochu jen volnou poličku se třemi patry. K té bychom se zase ale museli ohýbat a pátrat v jejích hlubinách. Proto do poličky přesně na míru vybereme pevné proutěné hranaté koše s velkými otvory jako uchy; jsou mobilní a lépe se v nich udržuje pořádek než v pevné poličce. Koš vždy lehce vyjmeme a na pracovní desce v něm najdeme potřebnou věc. Stejné koše nám ulehčí práci také u předmětů, které ukládáme nad pracovní deskou. Pokud se nám do úzké a třeba navíc i nízké kuchyně nevejdou horní skříňky, umístíme pod strop dlouhou polici, na které budou stát v řadě opět košíky. Místo košíků můžeme ale použít třeba i plastové krabice. Tím dotáhneme celkovou barevnost kuchyně – barevné boxy by měly ladit s dalším zařízením – třeba plastovou sadou na salát, malými elektrospotřebiči v módních pastelových barvách, nebo i s plastovými (třeba skládacími) lehkými židlemi, které se do malé kuchyňky velice hodí. Návaznost pracovišť Oč menší kuchyni máme, o to promyšlenější by měla být – její „výhodou“ je, že všechno je doslova po ruce a moc se nenachodíme, ale zase se v takové minikuchyni někdy sotva otočíme. Návaznost pracovišť je stejná jako v kuchyni velké; připomeňme si logické uspořádání: potraviny přemístíme z chladničky na přípravnou plochu, zde je čistíme a zpracováváme. Hned vedle musí být mycí centrum (v tomto případě asi malý dřez), kde potraviny čistíme. Dále je varná deska či sporák k jejich tepelnému zpracování, pak navazuje dostatečná odkládací plocha – tady připravujeme jednotlivé porce na talíře. -ag-