Před lety jsme se v amerických filmech – konkrétně při scénách z hypermarketů - vždycky poněkud divili, co ti lidé na těch krabicích a plechovkách tak dlouho luští, co na tom obalu vidí. Při tom se odvíjel děj filmu, ale to stání před regály a luštění obalů znázorňovalo typický způsob nakupování, který pro nás ještě typický nebyl. Minule jsme se od své domácí kuchyně na chvíli přesunuli mezi regály obchodů, abychom se podívali, jak poznat a nakoupit správně skladované potraviny…. Dnes v tom můžeme pokračovat konstatováním, že luštění na obalech zmíněné v úvodu dnes už provozujeme i my – pořád více, ale pořád ještě málo. Ještě nejsme dostatečně ostražití a někdy nám uniknou velmi důležitá, mrňavá a na kraji obalu zastrčená písmenka. Je to snadnější než cokoliv jiného: používat oči. Ale těžko se na to zvyká a mnohého si tak všimneme až doma. Pochoutky lákající k nadupání ledničky se na nás řinou v ohromujícím množství, kterému jsme už jakž takž stačili přivyknout, ale s důkladnou orientací a vybíráním těch kvalitních to jde o něco pomaleji. Minimální doba trvanlivosti, záruční lhůta – tu už povětšinou sledujeme, i když i ve velkých obchodech, jak prokázaly inspekce, sáhneme leckdy po něčem značně postarším. Stane se to lehce - pozornost nám tu lehce přebijí silné vjemy – cedule s nápisy jako Nabídka dne, Výhodná koupě, Tři za cenu dvou, Akce!… a tak dále. V tom okamžiku porovnáváme pouze cenu, začneme počítat a radovat se i z minimální slevy a na ostatní zapomeneme. Přečíst bychom si měli zásadně složení výrobku. Když totiž průmyslově připravených potravin jíme hodně, i jejich jednotlivé složky se nám za den sčítají. A jsme-li jen trochu nemocní – třeba náchylní k obezitě, nasčítá se nám toho hodně. Sušenky znamenají cukr nebo umělá sladidla nebo obojí dohromady, instantní kapučíno – to jsou opět umělá sladidla plus cukr, plus tuk…. Hotová jídla znamenají spousty propašované soli a opět všudypřítomný cukr, který se vyskytuje i v potravinách nesladkých, kde bychom ho rozhodně nehledali. A potom jsou tu další věci: konzervanty a emulgátory, umělá barviva, umělé zesilovače chuti, látky protihrudkující a protispékavé a další…. V zásadě by neměly škodit, ale je dobré o nich vědět - vědět, co náš organismus příjímá v případě, že si dopřejeme rychlost průmyslově předpřipraveného jídla. Příště se podíváme na rozdíly konkrétněji, třeba co všechno sníme v bábovce upečené doma a v bábovce „z prášku“. -ag-