Pokud jde o pánve, ještě celkem nedávno se v našich kuchyních nacházela jen takzvaná „obyčejná“ pánev a pak lepší „teflonová“. Ta obyčejná bývala těžká smaltovaná, na které se všechno připalovalo. Nebo existovala lehká hliníková, na té se jídlo připalovalo ještě více. Navíc měla slabé dno, které se deformovalo. Na výběr byla také pánev těžká černá železná, se kterou se těžko manipulovalo. Teď je výběr tak široký, že čas od času je potřeba se znovu orientovat v nových typech, zlepšeních, ale také způsobech používání, údržbě a přednostech všech novinek, které se na nás valí. Dnešní pánve jsou specializované, a to zdaleka ne jenom svou velikostí tak jako kdysi (velká pánev na omelety, malá na míchaná vejce), ale také podle použitého materiálu, nebo podle toho, na jaký typ plotny jsou určeny. Ohledně tohoto použití se většinou v návodu dočteme, že pánev může být univerzální – můžeme ji postavit na plynový sporák i sklokeramickou varnou desku – případně u dražších pánví je to také třeba halogenová varná zóna. Všechno závisí na typu dna pánve – jak dalece je odolné teplotě bez nebezpečí deformace. Některé typy jsou proto určeny jen na jediné tepelné médium. Pánev plochá a rozšiřující se V našem repertoáru do nedávna také nebývala pánev miskovitě se rozšiřující neboli wok, která v návaznosti na stále rostoucí popularitu čínské kuchyně během pár let zaplavila náš trh. Dále si můžeme pořídit i kvalitní tvarované pánve a pánvičky: na vdolky, volská oka, lívanečky… Sety a sady To, že se nám často v různých kampaních nabízí za levnější peníz pěkná sada do sebe padnoucích pánví, je často výhodou jen zdánlivou – někdy je to na úkor kvality. Nikdy by se proto nemělo kupovat zboží bez certifikátu, značky a návodu k použití v češtině. Ceny: za sto i za tisíc Široká škála cen obráží rozdílnou kvalitu. Na jedné straně je hliníkový odlitek se slabým dnem a tenkou nepřilnavou vrstvou, na straně druhé kvalitní pánev s tak dokonalým nepřilnavým povrchem, kterého se klidně bez poškození můžeme dotýkat nožem či vidličkou. Vnější vrstva je velmi pevná a dno rovné. Za takovou pánev ale můžeme dát i daleko víc než tisíc korun. Příště: o nových materiálech, poklicích, údržbě a skladování. -ag-