Poklice – to je nádobí, které máme v kuchyni tendenci stále poněkud přehlížet a nepovažujeme je za nijak zvlášť důležité. A přece právě na nich nejvíce záleží – řečeno s trochou nadsázky – kolik zaplatíme nebo ušetříme za energii a také, jak si pochutnáme na vařeném jídle. Přesně řečeno je řeč o časovém rozdílu, když vaříme třeba hrnec brambor s poklicí anebo nepřikrytý. A také je někdy podstatný rozdíl, jak si potraviny uchovávají aroma a chuť, když je připravujeme s pokličkou nebo bez ní. Když postavíme na elektrickou plotýnku hrnec s vypouklým dnem a přikryjeme ho starou nepřiléhající poklicí, už v tomto okamžiku začíná plýtvání penězi - pěkně dlouho si počkáme, než se začne voda vařit. Poklice musí na hrnec dokonale sednout; nejlepším řešením je kupovat je dohromady. Poklice jsou tedy v kuchyni nezbytné při vaření (příprava potravin na plameni ve vařící se vodě), při dušení (příprava na plameni v nádobě zakryté poklicí, na tuku a minimu vody) i při pečení (v troubě na tuku s průběžným podléváním. Může se například chvíli péct při zakrytém pekáči a dopékat bez poklice). V některých předpisech je jasně řečeno – vaříme přikryté nebo nepřikryté – to, jestli pára volně uniká, nebo se městná nad vařeným jídlem, ovlivňuje jeho chuť. Těstoviny například vaříme polozakryté, protože mají tendenci vzkypět a dá dost práce pořád regulovat plamen, aby se vařily, ale aby přitom „neutíkaly“ z hrnce. Poslední dobou je ale na trhu výběr dokonalých objemných hrnců, přímo určených na přípravu těstovin – mají dokonale rovné dno, jsou nerezové a pokličky mají někdy otvor na odvod přebytečné páry. Dnes už poklice dávno nejsou pouhým kulatým kusem hliníku, ale dokonalým výrobkem s vysokými parametry, odolné proti jakékoliv deformaci horkem nebo tlakem. Vyrábějí se z ušlechtilých materiálů a stále více se kupují dohromady s pekáčem, pánví nebo hrncem, které jsou stále více specializované. A podle toho, na co je který hrnec určen, se liší i poklička. Na jednotlivé typy poklic se podíváme příště. -ag-