Horké červnové dny zbarvily do nachova nejen jahody, ale v třešňových sadech se koruny stromů proměnily v červenozelené kytice. Na tržištích i v obchodech je této peckoviny dostatek, a tak možná už chystáte „zavařovačky“ na oblíbený třešňový kompot či jste se rozhodli, že právě dnes upečete typickou českou nadýchanou bublaninu, nebo vám nedává spát chuť a vůně pravého domácího třešňového džemu. Jenže z třešní lze vykouzlit i řadu dalších chuťově zajímavých pochoutek, a proto občas nezaškodí nahlédnout pro inspiraci i do zahraniční kuchyně. Odkud k nám třešeň přišla? Druhy dnešních třešní U nás se dnes pěstují dvě základní odrůdy třešní. Juliana - kulturní třešeň tzv. srdcovka s měkkou dužninou a Duracina - tzv. chrupka s pevnou dužninou. Dále se dělí třešně na tmavé, světlé a žluté. Příbuznou třešní je višeň, která dozrává poněkud později, je většinou aromatičtější, nakyslejší a také tmavší. Višně můžeme v kompotech míchat s třešněmi, často je také nakládáme do alkoholu. Třešně a višně = zdraví prospěšné ovoce Dužnaté peckovice třešní obsahují mnoho vody, proto také dobře zahánějí žízeň, pokud jich však sníme větší množství, neměli bychom se bezprostředně po jejich konzumaci napít. Mohli bychom si tak způsobit žaludeční křeče. Pokud však jíme třešně s mírou, může nám toto ovoce jen prospět. Obsahuje totiž provitamín A, vitamíny B1, B2 a vitamín C. Dále v třešních nalezneme fosfor, vápník a železo. Zrychlují krevní oběh a působí příznivě na činnost ledvin, jater, střev a pomáhají také při léčbě revmatismu. Třešňové pochoutky pro inspiraci Letní polévka Tento pro nás nezvyklý pokrm si mnozí milovníci třešní přivezli z dovolené v Maďarsku. Tam se často podává v horkých dnech v červnu či na počátku července. I. varianta 500 g třešní, 1 l vody, 50 g přírodního krystalového cukru, 2 lžíce Maizeny Vypeckované třešně povaříme v oslazené vodě, rozmačkáme či rozmixujeme. Zahustíme Maizenou rozmíchanou ve studené vodě. Případně ještě přisladíme nebo přidáme vanilkový cukr dle chuti a povaříme. Polévku podáváme studenou, nejlépe přímo z chladničky. II. varianta 500 g višní, 1 l vody, 100 g přírodního cukru, vanilkový pudingový prášek, smetana, šlehačka, případně citrón nebo zakysaná smetana Višně vypeckujeme a povaříme ve slazené vodě, pak je rozmačkáme či rozmixujeme a tuto směs zahustíme pudingovým práškem v poměru 1 lžíce na 1 litr směsi. V závěru vaření pak přidáme smetanu, případně zakapeme citrónem. Podáváme vychlazené. Na talíři můžeme ještě přizdobit buď zakysanou smetanou nebo kopečkem šlehačky. Višně s krémem 600 g višní, 3 lžíce cukru, 1 šálek vody, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 plechovka (asi 400 g) slazeného kondenzovaného mléka, 1 lžička vanilkového pudingu Tvarohový višňový dort 500 g višní, 750 g netučného tvarohu, 1/8 l mléka, 2 vejce, 40 g Maizeny, 1 sáček vanilkového cukru, šťáva a nezávadná kůra z 1 citrónu, 50 g rozinek, 1 lžíce mouky, 125 g přírodního cukru, tuk na vymazání formy Omyté višně vypeckujeme. Tvaroh ušleháme s mlékem, žloutky a s Maizenou, vanilkovým cukrem a šťávou a strouhanou kůrou z citrónu. Rozinky spaříme, prosypeme moukou. Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. K tvarohu přidáme rozinky a zlehka vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Kulatou dortovou formu vyložíme pečicím papírem vymazaným tukem a naplníme po částech připravenou hmotou. Opatrně klademe střídavě vrstvu těsta a vrstvu višní, poslední vrstvou by měly být višně. Pečeme ve velmi mírně vyhřáté troubě asi 2 hodiny. Klevela z třešní 1 kg třešní, 1 sklenka vody, 200 g cukru, několik jadérek z třešňových pecek, 2 lžíce rumu Třešně omyjeme, vypeckujeme, dáme do kastrolu či většího pekáče, podlijeme sklenkou vody, přidáme oloupaná třešňová jadérka a vaříme až do změknutí třešní. Postupně přidáme cukr a mícháme. Po jeho rozpuštění přidáme rum a už nevaříme. Horkou klevelu plníme do sklenic, uzavřeme buď klasickým víčkem nebo zašroubujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Případně můžeme ještě naplněné sklenice krátce sterilovat. Dobrou chuť! -daš-