V horkém létě nemáme vždycky chuť na bujóny nebo zahuštěné polévky typu dršťková či gulášová. Ale malinová vůně linoucí se z polévkového talíře – to může být lákavá a příjemná změna. V našem miniseriálu z minulého týdne o ovoci pokračujeme – pochutnali jsme si na ovocných sladkostech, namíchali jsme si ovocné koktajly – dnes přinášíme tipy na ovocné polévky, plné vůně a vitamínů. Studená malinová polévka Suroviny: 500 g malin, 100 g moučkového cukru, 25 g škrobové moučky (Solamyl, Maizena), šťáva z půlky citrónu, 1 litr vody, 1,5 dl mléka. Maliny dáme do hrnce s vodou, přidáme cukr a vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Necháme vychladnout a potom rozmixujeme. Vrátíme do hrnce, přidáme mléko, ve kterém jsme rozmíchali škrob, a povaříme ještě asi 4 minuty. Nakonec vmícháme citrónovou šťávu a vychladíme. Obměna: polévka může vonět i jahodami, pokud jahody použijeme jako základ místo malin. Horká malinová polévka se šlehačkou nebo sněhovými noky Suroviny: 500 g malin, litr vody, 1 žloutek, 1/2 lžičky škrobové moučky, krupicový cukr (dle chuti). Maliny dáme do hrnce s cukrem a vodou a povaříme. Přidáme škrobovou moučku rozmíchanou v trošce vody, krátce povaříme a prolisujeme do druhé nádoby přes síto. (Také můžeme polévku po částečném vychladnutí rozmixovat). Zahřejeme a předtím, než se polévka dostane k bodu varu, vmícháme žloutek rozmíchaný v trošce vody. Polévku dáme na talíře a zdobíme kopečkem šlehačky, nebo do ní můžeme vložit sněhové noky (noky z ušlehaného bílku s cukrem povařené ve vodě). Smetanová višňová (malinová, meruňková nebo rybízová) polévka Suroviny: 30 dkg višní nebo jiného ovoce, 1 lžíce polohrubé mouky, 1/4 litru smetany nebo mléka, 1 lžíce cukru, trocha skořice, sůl. Višně odpeckujeme a asi v litru vody uvaříme. Když jsou měkké, přilijeme k nim smetanu smíchanou s moukou. Povaříme ještě chvíli a přidáme cukr, sůl a skořici. Polévku rozmixujeme a podáváme teplou nebo naopak necháme důkladně vychladit. Tímto způsobem můžeme připravit také polévku malinovou, meruňkovou nebo rybízovou. -ag-