Teplotní šok, který nám připravilo počasí, se v našem pátečním baru pokusíme vykompenzovat méně ledovými, teplými i horkými nápoji. Z oblohy lije, lidé začínají kýchat a zdá se, že pálící slunce je snad navždycky pryč – v koktajlech proto zkusíme vynechat led nebo ledovou tříšť a podíváme se po něčem na povzbuzení a ohřátí. Mohou to být třeba horké nebo studené punče. Návod na jejich přípravu se liší tím, že u těch studených se ingredience smíchají, zatímco u horkých punčů se krátce svaří, až se rozpustí přidaný cukr. Punče podáváme ve vyšších silnostěnných sklenkách na nízké nožce, na talířku a s přiloženou lžičkou. Studený punč vinný: Smícháme 0,7 litru bílého suchého vína, 0,4 litru sody, 3 lžíce cukru a šťávu z půlky citronu. Punč ovocný Smíchá se 0,7 litru ryzlinku, 300 g malinové šťávy, 100 ccm Arraku, 1 dl maraschina a 0,5 dl griotky. Čajový punč Svaříme 0,7 litru lehkého bílého vína, 300 g cukru, šťávu z jednoho malého citronu, 150 ccm rumu a likérovou sklenku Curacaa (možno i přidat více - podle chuti). Pivní punč Velmi krátce svaříme 1 litr světlého piva, 2 žloutky (pečlivě mícháme), 70 g cukru a špetku mletého zázvoru. Hořící punč Pro slavnostní příležitosti můžeme podat takzvaný hořící punč. Na stůl se servíruje v ohnivzdorné nádobě a připravíme jej následovně: V hrnci (efektnější bude kotlík) spolu necháme zahřát 1 litr bílého a 1 litr červeného vína, 400 g cukru, 200 ccm Arraku. K ohřátému nápoji potom přilijeme asi 3 dl bílého rumu. Postavíme na stůl a před podáním zapálíme. Potom naléváme do jednotlivých sklenek. Pro zopakování: co je arak: Silná (50 % alkoholu) lihovina vyrobená z rýže pocházející z jihovýchodní Asie. Arrak je výborný na trávení, má zlatožlutou barvu a je výrazně aromatický – chutí připomíná černou kávu. Přidáváme do míchaných nápojů nebo pijeme jako digestiv. -ag-