Zima, teplo, zima - a to vše se mění spíše v průběhu hodin než dní. Zatěžkává nás to dost a bránit se můžeme především omezením jídla a jeho promyšlenou skladbou. Ale co jíst? Kuchyni se nemusíme vyhýbat obloukem, dokonce se můžeme vyřádit v servírování vitamínových bomb -zeleninových salátů. Ty můžeme efektně servírovat ve skleněných mísách a miskách. I chuťově méně výrazný salát dotáhne dresink – nejlépe čerstvý, bez konzervantů! Z panenského olivového oleje, čerstvého jogurtu, bylinek, česneku, sýra... Dresinků uděláme hned několik a dáme je do vyšších bílých porcelánových hrnků bez ucha. Do hrnků vložíme porcelánové naběračky, kterými dresink nabereme a polijeme si salát. Pro nynější počasí existuje jedna dobrá a prověřená rada: vyhněte se přemíře jídla, když teplota jde prudce nahoru, ušetříte si zdravotní problémy, až se zase bude ochlazovat! Míněno je to tak, že při prudkém oteplování má tělo co dělat, aby se přizpůsobilo a když mu dodáme kilo špekáčků, alkohol a další náročné lahůdky, oslabíme se. A potom nás pokles teplot najde nepřipravené a jako vhodné kandidáty přinejmenším na nějakou tu rýmu. Měli bychom si dávat co nejvíce čerstvou stravu – a nejjednodušší je čerstvý salát. Také je dobré co nejvíce pít: minerálky, ředěné čerstvé ovocné šťávy a také černý nebo zelený čaj. Ten také figuruje jako jedna položka mezi 14 doporučovanými jídly amerického dietologa Pratta. Těch 14 jídel doporučuje konzumovat pravidelně a celoročně, nejen na podzim. Mělo by to být toto: rajčata, brokolice, borůvky, čaj, dýně, fazole, jogurt, krůtí maso, oves, pomeranč, sója, špenát, tuňák a vlašské ořechy. Když se na seznam vybraných jídel podíváme dvakrát třikrát, poznáme, že pro alergiky jich můžeme rovnou pár vyřadit. Kdo je alergický na ryby, nebo má alergii na ořechy, případně na čerstvá rajčata, hned má doporučených jídel jenom 11. Jinak to jsou jídla prospěšná, doplňující se a vcelku žádné kalorické bomby. Příště se na ně podíváme trochu pod lupou. -ag-