O populárních „čtrnácti zdravých jídlech“ amerického dietologa jsme psali. Bereme to s rezervou, jako tip, doporučení. Klidně si můžeme totiž přidat další neméně zdravé potraviny - mrkev, celozrnnou rýži a tak dále. Podívejme se ale na 14 jídel přece jenom podrobněji – dnes na prvních sedm z nich. Právě teď na podzim bychom je možná mohli častěji zařadit do jídelníčku. Čas borůvek je pryč, ale protože je v nich hodně vitaminu C a E a dalších cenných látek, v lékárně si koupíme koncentrovaný výtažek z borůvek. Brokolice je dávno favoritem v naší kuchyni – nebo by alespoň rozhodně měla být! Jíst bychom ji měli syrovou nebo co nejšetrněji připravenou v páře. Syrová brokolice nás preventivně chrání proti rakovině střev a konečníku. Na oves (obsahuje hlavně „protiúnavový“ zinek) nalákáme i děti, když jim jej vhodně upravíme. Střídat můžeme několik předpisů a jejich varianty: nejprve je to porridge, vařená ovesná kaše s medem, rozinkami, sušenými švestkami či meruňkami. Nebo večer oves namočíme s rozinkami, ráno přidáme med, lžíci jogurtu a strouhané jablko. Děti v tom okamžiku zapomenou na sladkosti. Oves také můžeme pražit s cukrem na suché pánvi (pozor na připálení), potom na talíři přidáme jogurt a ovocnou šťávu. Přilít můžeme i smetanu. Z dýně si můžeme připravit mnoho nečekaných lahůdek na slano i na sladko, ostatně její sezóna právě přichází. Nejcennější na dýni jsou ale jádra, která v sobě obsahují nenasycené mastné kyseliny, vitaminy A, B a E i důležité minerální látky (draslík, zinek, hořčík, vápník a železo). Fazole všech druhů a velikostí v kuchyni střídáme. Efektní bude salát ze tří nebo čtyř různobarevných druhů fazolí. Všechny mají dostatek vitaminů A, B a C. Fazole černé, červené i bílé vždy vaříme se zeleninou – natě, cibule a případně česnek by měly fazole upravit tak, aby nás nenadýmaly. A pokud fazole nebudeme kombinovat s uzeninou, problémy s trávením určitě nenastanou. Zdravý jogurt by měl být čerstvý, přírodní, pouze bílý - obsahující jenom mléko a jogurtové bakterie, nic víc. Bez konzervantů, ovoce, cukru a bez „prodloužené trvanlivosti“. V rámci ozdravné diety nikdy nesáhneme po „jogurtovém krému“, tím méně po „jogurtovém potěšení“ či „jogurtové pochoutce“. Z jogurtu můžeme připravit mnoho pokrmů: je základem salátových zálivek, přidáváme ho k cereální snídani. Hustý, tuhý bílý jogurt s pravým včelím medem je velká pochoutka – a velmi zdravá. Ochutnat jej takto můžeme na venkově na Krétě. -ag-