Jak světla venku ubývá, svítíme si čím dál víc doma. A čím? Pro zlepšení špatné nálady (v extrémních případech až deprese) pocházející z dlouhodobého venkovního šera je podle odborníků nutné silné světlo, alespoň po určitou dobu dne. Světlem proto nešetříme při práci, a to i v kuchyni - v zimě je příjemné silné osvětlení pracovní plochy, bodová světla, zářivkové panely - všechno, co v létě možná tak moc nevnímáme, o to více však oceníme kolem zimního slunovratu. Po práci je však zase velmi příjemné zrelaxovat se při blikavém světle svíček nebo posedět u krbu - živý oheň zkrátka patří k zimě. Celým adventem nás neodmyslitelně provází světlo svíček, které nám, jakkoliv je slabé a mihotavé, náladu vylepší, zejména když jejich svit provází příjemná vůně. Nakonec když konstatujeme, že dnes je už skoro každá svíčka navoněná, nejsme daleko od pravdy. Takže v tom všem předvánočním shonu bychom si měli najít chvíli na krátké posezení při svíčce - i kdyby třeba jen nad šálkem kávy. Proč ne? Jediným živým světlem v tomto hektickém období nemusí být jenom plamínek svíčky na adventním věnci. Svíček máme na výběr takřka nepřeberně - voskové, stearinové, sójové, se včelím voskem, několikabarevné, různě tvarované, provoněné, se zalitými přírodninami - plátky citrusů, šištičkami jehličnanů a tak dále. Jsou i obří svíce, třeba metr vysoké, jejichž cena se pohybuje v tisících korun. Světlo svíček udělá i z obyčejného posezení s šálkem čaje slavnostní chvíli. Vystačíme přitom i s několika balíčky nejběžnějších bílých hladkých svící, které - vsazeny do parádního mosazného svícnu, udělají velkou parádu a stůl v pravém i v přeneseném slova smyslu "rozsvítí". A protože jsou velmi levné (balíček čtyř svíček za 11 - 15 korun), můžeme si svítit skoro pořád... Každý svícen svými rozměry udělá stůl trochu jiný. Vysoký svícen, kdy jsou svíčky (mohou být 3, ale také 7) výše nad stolem, vytvoří rozptýlené světlo, které rovnoměrně osvětluje celou stolní desku. Takový bohatý svícen se tedy hodí k velké večeři, pro více lidí a na větší stoly. Ještě lepšího výsledku dosáhneme, když na každý konec stolu umístíme jeden svícen se dvěma svíčkami. Na dlouhou tabuli je ještě efektnější umístit na její střed svícny tři. Vždy si sílu světla vyzkoušíme, ještě než nosíme na stůl - intenzitu osvětlení stolu musíme posoudit a znát předem - podle toho, co vaříme. Hledat rybí kosti za světla jediné svíčičky asi nebude to pravé. -ag-