Pochoutky z bylinek třeba právě na Silvestra


Pěstujete si doma bylinky? Vaříte z nich rádi? Chtěli byste s nimi zpestřit třeba právě i silvestrovské pohoštění? Pak tu pro vás máme několik receptů… Co dobrého připravit z pažitky Pažitku lze použít do velkého množství zeleninových jídel, a to především v čerstvém stavu, posekanou na co nejdrobnější kousky....
Pěstujete si doma bylinky? Vaříte z nich rádi? Chtěli byste s nimi zpestřit třeba právě i silvestrovské pohoštění? Pak tu pro vás máme několik receptů…
Co dobrého připravit z pažitky
Pažitku lze použít do velkého množství zeleninových jídel, a to především v čerstvém stavu, posekanou na co nejdrobnější kousky. Tradičně ji přidáváme do polévek přímo na talíři či s ní sypeme chléb namazaný nejrůznějšími pomazánkami nebo jenom máslem, případně rýži, brambory, těstoviny. Bývá také součástí bylinkových másel, pomazánek ze sýrů či tvarohu, zeleninových salátů nebo majonéz.
Jemná pažitková pomazánka5 lžic másla, 5 lžic smetany, 2 vařená vejce, 8 dkg sýra primátor nebo eidam, sůl, 1 svazek pažitky nadrobno nasekané.
Máslo vyndáme z lednice, necháme změknout v pokojové teplotě, přidáme smetanu a vidličkou rozšlehané žloutky, osolíme a ručním šlehačem vše vyšleháme do pěny. Do hotové jemné pěny vmícháme jemně nastrouhaný sýr a nadrobno nakrájenou pažitku. Pomazánku mažeme na tmavý chléb, kousky rohlíku či veky, případně ji sáčkem stříkáme do mističek z vařených přepůlených bílků.
Dobroty z naťové petržele
Petrželová nať je nejobvyklejším zeleným kořením v české kuchyni. Přidává se do velkého množství jídel, a to buď ještě před varem či pečením či na závěr vaření, aby zůstala v čerstvém stavu. Používáme ji také sušenou. Především kadeřavá petržel bývá i vhodnou ozdobou studených mís a chlebíčků.
Sýrové koule s petrželkou
10 dkg másla, 1 hermelín, 1 lžička sladké mleté papriky, sůl, pažitka a petrželka dle chuti.V rendlíku na mírném ohni rozehřejeme máslo spolu s utřeným hermelínem. Přidáme sůl, papriku a drobně nasekanou pažitku. Pracujeme rychle a pozorně, aby se nám máslo nezačalo převařovat. Pak rendlík odstavíme z ohně a posléze uložíme do chladničky. Studenou masu zformujeme rukama namočenýma v chladné vodě v koule o průměru asi 3 centimetry. Nakonec každou kouli obalíme v jemně pokrájené petrželce. Podáváme při slavnostních příležitostech k červenému vínu nebo k pivu společně s tmavým chlebem.
Vaříme s řeřichou setou
Řeřicha je nejchutnější čerstvá nadrobno nasekaná na chlebě s máslem či s nějakou pomazánkou. Dává se také do pomazánek, majonéz, omáček, bylinkových másel. Zdobí se s ní chlebíčky, rožněná masa či omelety.
Pomazánka z lančmítu s řeřichou
1 konzerva lančmítu, případně konzerva vepřového ve vlastní šťávě, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 1 lžička gulášového koření, 2 tavené trojúhelníčky sýra, šálek mléka, hrst strouhaného sýra, 1 lžička plnotučné hořčice, 2 vejce, 4 lžíce nadrobno pokrájené řeřichy, sůl, pálivá paprika.Na oleji v rendlíku osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájený lančmít, který pak v rendlíku rozmačkáme vidličkou. Do směsi přidáme koření, tavený sýr, mléko a vše na ohni dobře rozmícháme. Dále ještě přidáme za stálého míchání strouhaný sýr, hořčici, rozmíchaná vejce a ke konci vaření řeřichu. Podle chuti vše dosolíme, přidáme mletou pálivou papriku. Podáváme teplé na opečených toustech a sypané čerstvou nadrobno nakrájenou řeřichou.
Řeřichové placky
50 dkg brambor vařených ve slupce, 25 dkg lívancového těsta, pepř, sůl, špetka muškátového jemně strouhaného oříšku a 6 vrchovatých lžic drobně pokrájené řeřichy.
Uvařené brambory rozmačkáme na jemnou kaši, smícháme s lívancovým těstem. Směs osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým oříškem a posléze do ní vmícháme nakrájenou řeřichu. Z těsta uděláme velké placky na celou pánev a opečeme je na oleji po obou stranách.
Kerblíkové variaceKerblík patří k méně známým rostlinám, které z našeho jídelníčku téměř vymizely. Přesto dříve byl velmi oblíbenou bylinou s hojným zastoupením v kuchyni našich pra či dokonce praprababiček. Jinak je tomu například ve Francii, kde je dodnes součástí oblíbené směsi fines herbes – neboli tzv. bylinkového balíčku, který se dává například do omáček nebo polévek. Oblíbený je také kerblíkový ocet. Pro recepty jsem musela sáhnout až k Magdaléně Dobromile Rettigové.
Omáčka k vařenému hovězímu masu z kerblíku
Hrst kerblíku, 3 natvrdo vařené žloutky, 4 topinky, 4 malé rohlíčky máčené ve vinném octě, 4 lžičky octa, 1 lžíce přírodního nerafinovaného cukru.
Kerblík omyjeme a utlučeme ho v hmoždíři (dnes bych doporučila odšťavňovač nebo mixér) a vymačkáme z něj šťávu, kterou přecedíme skrz čisté plátýnko. Pak vezmeme natvrdo uvařené žloutky, ty rozmačkáme, přidáme k nim rohlíčky máčené ve vinném octě. Dohromady i se šťávou z kerblíku vše dobře našleháme. Do směsi ještě nastrouháme topinky a znovu vše šleháme. Na závěr přidáme cukr. Dle chuti se přidává buď ještě trochu octa, či cukru. Omáčka se podává studená.
-daš-
Více receptů, nejen těch bylinkových, naleznete zde.








Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...