Začneme dnes z druhé strany – jaké nápoje podáváme ve sklenkách, se kterými jsme se už blíže seznámili? Do tumbleru neboli sklenky typu highball servírujeme především nápoje typu highballs (tj. dlouhý nápoj s alkoholickou nebo nealkoholickou bází, s kostkami ledu a s perlivým soft drinkem). Ve vysokém tumbleru vynikne ale také třeba populární Piňa Colada a další drinky na bázi bílého rumu. Na okraj této sklenky často zavěšujeme řez citrusu, trojúhelníček ananasu či koktajlovou třešinku. Gin Fizz můžeme nabídnout v koktejlce, stejně jako ve vysokém tumbleru; plátek citronu na ozdobu bude v obou případech nezbytný. Vysoký tumbler sluší a přísluší také dalším nápojům na bázi ginu – příkladem může být John Collins. Bloody Mary přímo v tumbleru připravíme - všechny ingredience se zamíchají přímo v něm barovou lžičkou. Výsledkem bude efektní krvavě červený nápoj s ledovými kostkami ve vysoké jednoduché sklence…. Nízká široká sklenka old fashioned je určena především pro všechny krátké drinky – tedy čistou lihovinu s kostkami ledu. Vodka, koňak, whisky, gin a další se v této nízké sklence kromě ledu mohou smísit ještě s něčím dalším. Přidáme-li do koňaku Amaretto, vznikne voňavý French Connection: do old fashioned na kostky ledu odměříme 5 cl koňaku a 5 cl Amaretta. Stejně gin+vermut+Campari (dohromady koktajl Negroni) se podává v old fashioned s plátkem citrusu. Nesmíme zapomenout ani na slivovici, případně na nápoje na její bázi - v old fashioned budou velmi elegantní. Koktejlka na dlouhé nožce je sklenka na koktajly univerzální a hojně používaná. Když si nevíme rady (případně když jsme právě jinou, vhodnější sklenku právě rozbili), sáhneme po koktejlce. Nabídnout z ní hostům můžeme klasickou Margaritu, Sidecar nebo Daiquiri; přímo v koktejlce připravíme jednoduchý, ale působivý Gin a French. Takto: do sklenky nalijeme odměřené množství ginu (4 cl) a vermutu (3 cl). Zbývá jen vložit seříznutou citronovou kůru. -ag-