Jídlonoš pravda není v kuchyni zrovna frekventované slovo, ale ten praktický kus nádobí všichni známe: na pohled jakási bandaska horizontálně rozdělená na tři nebo čtyři díly, misky upevněné nad sebou. Jídlonoš je název jistě nápadný, jakoby spíše označení osoby (a skutečně to bývalo páže, které nosilo při hostinách jídlo na hodovní tabuli) než věci. Ze všeho nejvíce dnes připomíná slovo „světlonoš“ a zajímavé je to také slovensky: na cenovce vedle českého „termojídlonoš“ čteme slovenské „termoobedár“. Navzdory středověce znějícímu jménu je to prozaický a navýsost užitečný kus nádobí k současnému přenesení několika různých chodů pokrmů. Ale také k donesení ještě teplého jídla – právě varianta „termo“ udrží jídlo dlouho horké. Když si někde koupíme „jídlo s sebou – také away“, zabalí nám je ve většině případů odpovídajícím způsobem. Ale přece jen - výbornou polévku nebo řidší salát někdy z naší oblíbené restaurace nedoneseme bez problémů. V kuchyni proto není marné mít tento osvědčený kus nádobí. Moderní jídlonoš vypadá krásněji než dávné hliníkové misky spojené černou bužírkou, s hranatým zasunovacím hliníkovým držadlem. Našli jsme jej v krásných pastelových barvách a jsou natolik hezké, že se z nich dá příležitostně jídlo také rovnou konzumovat. Vybrat si můžeme jídlonoš třídílný nebo čtyřdílný, se třemi mělčími a jednou hlubokou miskou. Pokud jde o použitý materiál, našli jsme celkem tři varianty: celonerezový, dále plastový (s lehoučkými, uvnitř bílými a vně barevnými plastovými miskami) a již zmíněný kombinovaný – „termo“. To je opravdu kombinovaná termoska s jídelními miskami: ty jsou z vnitřní strany nerezové, stejné jsou také jejich okraje (takže na zavřeném jídlonoši vidíme nerez proužky). Vnější povrch je pak plastový, vzduchová mezivrstva tvoří termo efekt. Tento typ má také o něco vyšší hmotnost. A co ceny? Celoplastový jídlonoš koupíme v ceně kolem 150,- Kč, za nerezový dáme podle velikosti asi 230 až 250,- Kč a termojídlonoš si můžeme pořídit v ceně do 300,- Kč. -ag-