Počasí s námi mává tak, že jeden den potřebujeme „osvěžující nápoje s ledem – fizzy“ (jako předminule) a druhý den zase urgentně „mulls – horká vína“ – jako minule. Dnes se můžeme podívat pro jistotu ještě na pár receptur na fizzy a nejrůznější kouzla s nimi. Neboli jak jednoduchou výměnou nebo přidáním nějaké ingredience vznikne úplně jiný koktajl s jiným názvem, s jinou vůní, chutí a rozdílným charakterem. Takže - pár tipů pro naši větší orientaci a zvýšení rozlišovacích schopností při návštěvách Cocktail barů: nabídnou-li nám někde Royal Fizz, znamená to Gin Fizz s celým vejcem, objednáme-li si Silver Fizz, přinesou nám Fizz s přídavkem bílku, zatímco Golden Fizz – jak už název napovídá – znamená přidaný žloutek. Když do Mimózy (12 cl chlazeného sektu nebo šampaňského + 8 cl džusu) dáme místo pomerančového džusu džus broskvový, vznikne koktajl Bellini. Pokud do Gin Fizzu dáme smetanu, připravíme Smetanový fizz: Suroviny: 2 polévkové lžíce ledu, 2 cl citronové šťávy, 5 cl sladké smetany, 6 cl ginu, 2 cl cukrového sirupu, sodovka. Do šejkru dáme led, přilijeme citronovou šťávu, gin, smetanu a cukrový sirup. Protřepeme a přecedíme do sklenky (asi do poloviny). Dolijeme sodovkou a podáváme se slámkou. A něco na závěr na trochu jiné, i když spřízněné téma: sklenky, do kterých koktajly připravujeme, jsou celkem známé, protože o jejich typech se častěji mluví než o typech lahví. Víme tak, do čeho si naléváme, ale uvědomíme si někdy, z čeho si naléváme? Ani lahve nejsou vůbec ledajaké. Naopak – pro lecjaký likér, druh vína i destilát je typická právě ta určitá lahev, která vytváří image značky. A celé jednotlivé skupiny lahví mají své názvy: magnum a magnum double, dále kalamář, fureder, beaujolaiska, koňakovka, fiascheti, pistole, šampaňská, tokajská, panna, soudek, mázovka, myslivec, imperiál a další a další…, o nich přineseme pár zajímavostí příště. -ag-