Dnešní recept na přípravu voňavého džusu si můžeme nechat třeba na pozdější léto, až nastane ten pravý čas ostružin. Ostružinový džus Rozmixujeme 1 nektarinku, 3 meruňky a 130 g ostružin. Chuťové spojení výrazných bobulovin a sladkých peckovin bude zajímavé a barva velmi atraktivní - tmavá. Stejné barvy, ale rozdílné chuti dosáhneme, pokud ostružiny nahradíme o něco menším množstvím (protože je ostřejší chuti) černého rybízu (tedy asi 100 g), který patří k nejcennějšímu ovoci vůbec. Černý rybíz je ve své dokonalé zralosti jednou z nejsladších bobulovin, s chutí trochu se podobající cukrové třtině. Pravda je, že obsahuje tolik zdravých prvků, že bychom jej měli konzumovat přímo ve velkém. Je v něm hodně betakarotenu, biotinu a vitaminu C i E, dále obsahuje komplex vitaminů B, vitaminy P, K, obsahuje fosfor, železo, vápník, hořčík. Protože je zásaditý, můžeme jej užívat na překyselení organismu. Všechny prvky obsahují nejen bobule, ale také listy. Z čerstvých i sušených listů si můžeme spařit čaj, který je typický vůní černého rybízu. A když nás přepadne bolení v krku, odvar použijeme jako kloktadlo. Pokud to jde, na zahradu si zasadíme keř černého rybízu, pokud ne, využijeme alespoň maximálně celé sezóny a černý rybíz si v krabicích zamrazíme. Šťáva z černého rybízu je výborná v kombinaci s ostatními druhy ovocných šťáv; ale sama o sobě je příliš výrazná a pro někoho nepříjemná. Mimochodem – v jiném spojení je naopak vyhledávaná – máme na mysli červená vína, která někdy vynikají jemnou, ale plnou chutí černého rybízu (často s jemným závanem vanilky), což takové víno činí velmi přitažlivým a skvěle kombinovatelným se sýry, grilovanými masy i třeba paellou. Bobule černého rybízu, zejména ty hodně velké, jsou také velmi dekorativní v přípravě moučníků. Můžeme jimi (nakonec stejně jako již zmíněnými ostružinami) ozdobit nedělní vanilkový nebo pudingový koláč či dort. Bobule také nejlépe vyniknou v poháru na sněhobílé šlehačce. -ag-