Možná jste měli pořádně nabitý týden a tak jste poněkud odbývali stravu. Nebyl čas vařit a také jste celkem nepozřeli nic moc zdravého. A i když jste měli snahu, tak nebyl čas - a i sebezdravější zeleninový salát zhltnutý v klusu ztrácí na půvabu. Víkend je ale příležitostí, jak to všechno napravit. Zaměříme se na antioxidanty, které mají dvě funkce. Je to nezbytná složka naší výživy a potom náš spojenec v boji proti volným radikálům. Možná zaváháme, co to přesně antoioxidanty jsou – ale ty hlavní a nejdůležitější dávno známe: vitamin C, beta karoten, vitamin E a selen. A tady už asi i víme, v jakých potravinách je hledat. Jarní období nahrává jejich konzumaci, zásobíme se tedy jimi v co nejchutnější formě. Dáme si záležet i na servírování – ovocné a zeleninové saláty, barvené koktajly i zeleninové hlavní chody jsou krásně barevné a nejlépe vyniknou na skle – připravíme si tedy skleněné talíře, misky a mísy; případně sněhově bílý porcelán. Selen nemusíme hledat jen v drahých ústřicích, i když pokud už si je dopřejeme, jejich cena nám nezhořkne, protože si můžeme říci, že si nejen dopřáváme, ale staráme se i o své zdraví. Selen najdeme také v obyčejném česneku, je i v celozrnných obilovinách a tedy ve všech produktech z nich – od mouky až po celozrnný koláč. Cenným zdrojem selenu jsou také paraořechy. Zdoje vitaminu C jsou přímo notoricky známé – v průběhu let jsme si již poopravili chybný dojem, že nejvíce je ho v citrusech – ty mnohonásobně předčí (opět „obyčejné“) kysané zelí či paprika. Není od věci někdy si připravit tradiční arabský salát tabuli, jehož základem je zelená petrželka. Ta má vitaminu C sice hodně, ale vzhledem k našim zvyklostem jí moc nesníme (v české kuchyni se jí jen lehce posype polévka či míchaná vejce). Naopak salát tabuli vedle petrželky obsahuje ještě česnek a rajčata (ta obsahují vitamin E, také antioxidant!) takže je to jídlo opravdu nejen výtečné, ale také komplexní. Dále si můžeme doplnit deficit vitaminu C přes víkend mlsáním kiwi, grapefruitů či žlutých melounů – a už tento výčet naznačuje, že vše můžeme spojit ve skvělý ovocný salát. Další antioxydantem je beta karoten. Ze zeleniny a ovoce, které jej obsahuje, můžeme připravit rozličné chody a opravdové lahůdky. Brokolici si dáme na všechny způsoby - a nevyhodíme ani stonky, protože se nám budou hodit, až další den budeme dělat třeba „čínu“. Stonky oloupané a na kolečka nakrájené přihodíme k masu a ostatní zelenině. Stejně tak nám brokolice zjemní rizoto. Dalšími zdroji beta karotenu je samozřejmě mrkev a také meruňky, jejichž čas teprve přijde. Dopřát si ale můžeme žlutý meloun – třeba klasicky s parmskou šunkou. Z tmavé listové zeleniny uděláme saláty, nebo v mixéru vyrobíme posilující koktajl. Vitamin E jako zdroj antioxydantů najdeme v rostlinných olejích – takže pokud denně uděláme salát, máme vystaráno: je to opět dokonalé, na antioxidanty bohaté jídlo, které zahrnuje vitamin C i E a beta karoten. Opět zde figuruje brokolice a rajčata a potom suché plody a semínka: lískové ořechy, dýňová semínka a obilné klíčky. -ag-