Podlahou pro děti bychom neměli rozhodně chápat jenom podlahu v dětském pokoji. Malým i větším dětem by měla vyhovovat veškerá podlahová krytina v celém bytě či domě. Někdy je třeba, než začnou malé děti běhat, upravit třeba jenom kluzkou podlahu v předsíni. Lepší a pro celou rodinu výhodnější je ale kvůli dětem uvažovat komplexněji a vyřešit najednou podlahu ve všech místnostech.

Při stavbě nového domu nebo při rekonstrukci bytu je to samozřejmostí, a nejen kvůli dětem. Měli bychom myslet ale dopředu vždy; než se děti postaví na nohy, kromě botiček se také poohlédnout po vhodné podlaze, nebo ji alespoň zodpovědně zkontrolovat. Koneckonců, když vybereme podlahu podle vyšších kritérií, která by měla vyhovovat dětem, neuškodí to ani nám a našemu zdraví to rozhodně prospěje. Vždyť když místo studené podlahu budeme mít najednou zateplenou, bude to lepší třeba pro naše ledviny nebo chladné nohy. Když místo tvrdých dlaždic položíme měkké linoleum, bude to dobré pro naše klouby. No a když se budeme cítit při chůzi bezpečněji, tím lépe.

V této souvislosti je třeba podotknout, že nároky na podlahy se násobí, pokud jsou v jednom bytě junioři i senioři. Nejmenší děti jsou v bytě doslova všude - nebo máme alespoň pocit, že jsou všude najednou a přemisťují se extrémně rychle a čile. V prvních letech pobývají většinou (kromě doby spánku) v nejpříhodnější místnosti bytu, což je v ideálním případě velká obytná kuchyně spojená s dalším obytným prostorem.

Ideální podlaha v této místnosti (ale i v dalších, kde se děti pohybují) by měla obecně být: teplá, pružná, měkká, vyrobená z kvalitních materiálů, ze kterých se neuvolňují nebezpečné látky. Dále musí být lehce a rychle omyvatelná a také bezpečná ve všech ohledech - tedy hlavně nesmekavá. A potom nesmí hrozit nepředvídaným či skrytým nebezpečím. Nesmíme to zkrátka překombinovat. Příklad: máme třeba poměrně nesmekavou podlahu, ale kvůli dítěti na ni položíme kobereček. Tím je sice uchráníme před chladem, ale může se stát, že dítě i s koberečkem uklouzne, takže mu můžeme přivodit úraz.

-ag-Foto: Sirius