Kuchyně je v podstatě „mokrý provoz“ bytu, stejně tak jako koupelna. Obě místnosti si bez tekoucí vody už ani neumíme představit. Vlastně ano, ale pouze v okamžicích, kdy otočíme kohoutkem – a nic, protože někde v ulici prasklo vodovodní potrubí. Voda v kohoutku je zde tedy nutností, ale voda na podlaze zdrojem nebezpečí a potencionálních úrazů.

Uklouznout na mokré podlaze můžeme hlavně kolem dřezu, sporáku; ale v případě, že se nám po kuchyni ještě ke všemu batolí malé děti, může být politá podlaha a nebezpečí uklouznutí kdekoliv. Voda na podlahu cáká při vaření, něco se sem tam vylije, občas dokonce přijde havárie v podobě nějaké prasklé hadice nebo přeteklého dřezu či myčky, a to všechno dohromady má vliv na životnost podlahových krytin. Někde, pokud jsem podlahu do kuchyně vybrali správně, je to zanedbatelné, jindy podlaha opravdu může trpět a utrpět může časem i její vzhled.

A ještě poznámka: v dnešní kuchyni by rozhodně měla být výkonná digestoř, aby se zamezilo větším výkyvům teplot a vlhkosti. To je důležité v případě laminátových i dřevěných plovoucích podlah. Dlažba na podlazeSnese více vody při úklidu. Ale dáváme větší pozor při výběru – nebezpečí uklouznutí tu může být vysoké. PVC a linoleumJe vůči vodě dokonale odolné – musí ale být také profesionálně položené, s dokonale utěsněnými přechody a škvírami. Sami to rozhodně nezkoušíme. Do kuchyně vybíráme spíše matné dezény a s nesmekavou úpravou. Pokud jde o údržbu, občas se více vody nemusíme bát. Plovoucí podlahyPotíže s vylitou vodou, čemuž se v kuchyni občas prostě neubráníme, může nastat zejména u těch typů plovoucích podlah, u kterých se lamely lepily (někdy nedbale). Když pak do špatně utěsněných spojů zatekla voda, nastal problém. Novější podlahy se suchým zámkem jsou již proti vlhkosti mnohem odolnější. Při úklidu podlahy s vodou rozhodně raději šetříme. Dřevěné podlahyJsou na vodu citlivé, dřevo může při přemíře vody na podlaze bobtnat. Proti tomu je samozřejmě výrobci všemožně chrání už při výrobním postupu. Také dostaneme patřičné pokyny k údržbě - každá podlaha vyžaduje třeba jiný speciální vosk, který je nutné čas od času dokonale z podlahy smýt. Výhodou dřevěné plovoucí podlahy na druhé straně je, že se může mnohokrát přebrušovat a vždycky zazáří jako nová. Bambusové podlahyJsou z hlediska odolnosti proti vodě dokonalé, opět musí být profesionálně položené. Krásné jsou nejnovější plovoucí podlahy s jemnou strukturou, od žluté po mahagonovou barvu.

-ag-Foto: Sirius