Dýňový kompot je už klasikou. V kompotové misce sice nevypadá nijak zvláštně, ale může chutnat neodolatelně – záleží, jak jej okořeníme a jak správně a „akorát“ se nám podaří kompot zavařit: kousky by měly být správně křupavé, ne rozměklé.

Dýni důkladně omyjeme, rozpůlíme, zbavíme semen a měkké dužniny a pouze tvrdé části nakrájíme na řezy, které teprve potom loupeme – je to snazší. Pak krájíme na kostičky o hraně asi 2 cm.

Podstatou přípravy dýňového kompotu je nejprve nechat kousky dýně macerovat v roztoku, který obsahuje ocet a vodu, nebo v cukerném roztoku, kde je navíc i koření a citrónová šťáva. Ačkoliv na rozdíl třeba od cukíny dýně specifickou chuť má – je třeba ji korigovat a trochu „přeškolit“. Nejvíce se k tomuto účelu osvědčila chuť skořice, citrusů a hlavně ananasu. Používáme ananasovou tresť nebo i kompot. Také rumová nebo vanilková tresť se může do nálevu nakapat. Vůbec s dýní můžeme trochu experimentovat – v kompotu by neměl scházet citrón nebo limetka, hřebíček, případně skořice, celá vanilka a třeba i hrozinky.

Přichucování hotového kompotuHotový kompot má jednotnou chuť, kterou ale můžeme dále - už na misce - změnit a proměňovat. Hotový kompot má poněkud fádní vzhled a také s jeho zdobením je to složitější – nehodí se na něj třeba šlehačka. Ale můžeme jej posypat skořicí, odvážnější gurmáni i římským kmínem, bílým pepřem a rozinkami (a to současně!) nebo ještě něčím exotičtějším: třeba výbornou směskou „Chat masala“, případně „Chunky chat masala“ s podtitulem „seasoning mix for fruid salads“. Tato směs každý nudný ovocný salát velmi ozvláštní, a platí to i když jím posypeme kolečka banánu nebo kousky jablka či hrušky. Směs najdeme pod těmito názvy od různých (pákistánských nebo indických) výrobců, proto ji nejspíše koupíme v obchůdcích s indickým kořením. Směs obsahuje například sušené mango, sůl, pepř a další sladko-slano-palčivé ingredience.

-ag-Foto: Archiv In.cz