Ty tam jsou časy, kdy dřezová baterie nabízela jako jistý nadstandard tak nanejvýš pákovou variantu a líbivý design. Výběru baterie pro váš kuchyňský dřez byste měli věnovat stejnou péči jako každému jinému důležitému zařízení v bytě. Dnešní trh je totiž bohatě zásoben, takže přemýšlejte a vybírejte, abyste našli vhodný poměr funkce, materiálu… a v neposlední řadě také ceny.

Zvládne všechno myčka? I když dnes hodně práce v kuchyni zastane myčka nádobí, bez dřezu a dřezové baterie se domácnost zkrátka neobejde. Ve dřezu je potřeba tu a tam umýt velký kastrol, který se do myčky nevejde, nebo pár drobností, kvůli kterým se nevyplatí myčku zapínat. Ale také zeleninu, ovoce a jiné potraviny je nutné oplachovat pod proudem tekoucí vody. Aby byla i v tomto ohledu práce v kuchyni příjemnější, existuje jedna velmi příjemná vymoženost – sprchová baterie.

S vodní brzdouBěžné kuchyňské baterie mohou být v lepší variantě vybavené pákou s vodní brzdou, která v případě potřeby omezuje proud vody, a vy tak můžete uspořit za vodu. Pohodlné je také moderní joystickové ovládání nebo varianta sklopné baterie.

Se sprchou Doporučujeme pořídit si však zejména dřezovou baterii, která má vysouvací spršku. Hadice sprchy běžně vysoké baterie vám tak zvětší její akční rádius až o 50 %, což znamená, že si bez problémů napustíte vysoký hrnec, aniž byste ho museli postavit do dřezu, nebo opláchnete i ten nejvzdálenější koutek velkého kuchyňského dřezu. Většinou je tato vysouvací hlavice vybavená ještě přepínačem proudu, díky němuž si nastavíte buď spršku vhodnou k čištění zeleniny, nebo normální proud.

Všemocný silikonChcete-li si umístit dřez s baterií pod okno a máte problém s otvíráním, nabízí se typy, které jdou velmi jednoduše nadzvednout a sklopit. Tam, kde musíte řešit problém s vodním kamenem, doporučujeme pořídit baterii, jejíž perlátor je opatřen elastickými silikonovými nopky. Ty pak zabraňují jeho usazování. Designovým bonbonkem jsou stojánkové sprchy s nápadně vysokým ramenem a sprškou, spirálovitě omotanou kovovým drátem. Takováto průmyslově vyhlížející baterie se hodí do kuchyně opatřené ostrůvkem nebo do prostorné moderní kuchyně k ozdobení elegantního dřezu.

Několik užitečných rad:

  • Nekupujte podezřele levné výrobky, vyplatí se pořídit si značkové zboží.
  • Každá kvalitní baterie musí být vybavena keramickou kartuší.
  • K udržování čistoty kovového povrchu baterie používejte jen přípravky k tomu určené nebo mýdlový roztok.
  • Práci s údržbou baterie vám ulehčí moderní kartáčovaný povrch, který je matný, takže na něm nejsou tak patrné otisky prstů.

-jop-Foto: archiv, Sirius