Čas velkého vánočního pečení je v plném proudu a tak se dá předpokládat, že každý má kuchyňskou troubu v permanenci. Jestli se s ní ale zlobíte stejně jako loni, pokud hřeje nerovnoměrně nebo připaluje, rozhodně není pozdě odběhnout si do obchodu pořídit si novou. Anebo naopak – jít troubu koupit jako opravdu hodnotný a praktický dárek. Koupit nyní můžeme troubu mikrovlnnou, a přece budeme mít zaručeně skvěle upečené a propečené kuře včetně kůrčičky, propečenou pizzu, hranolky, dorty, koláče i chleba.

To všechno díky kombinaci mikrovln s horkým vzduchem, neboli funkci Crisp, kterou tyto trouby disponují (například trouba Whirlpool Jet Chef). Crisp je funkce, která dokáže, aby se pokrmy upekly do křupava seshora i zespoda - tedy stejně jako při tradičním pečení, ale za mnohem kratší dobu. Kuře nebo koláč vkládáme na speciální crispovací pánev, která se následně v troubě zahřívá a své teplo předává potravinám zespodu. Sama pánev ale ještě výsledek nezaručuje – důležité je, že v této moderní troubě na potravinu působí kombinace ohřevů. Vedle efektu z crispovací pánve tak potravinou navíc procházejí mikrovlny a do třetice na ně působí teplo z výkonného křemíkového grilu (dosahuje během minuty teplot až kolem 800 °C.). To všechno se navíc děje rychle a leccos je upečeno dokonce za několik minut. U jednotlivých výrobků se systém distribuce mikrovln může nazývat například dvojitá emise ( D.E.S.), 3-D (dvojitý emisní systém+stěnový reflektor) anebo 3-Di (dvojitý emisní systém + zešikmená dvířka).

Do trub je zabudována ještě navíc inteligentní funkce (6. smysl), která hlídá čas a intenzitu pečení nebo vaření. Po vložení pokrmu do trouby senzor zhodnotí jeho stav (teplotu, hmotnost apod.) a zadá postup (rozmrazení, vaření, zapečení). Pak podle toho zvolí mikroprocesor optimální výkon trouby a na displeji se nám ukáže i očekávaný čas přípravy pokrmu.

Trouba je navíc dostatečně prostorná na to, aby se do ní vešlo i velké kuře – objem je něco nad 30 litrů a také otočný talíř je opravdu velký – více než 35 cm v průměru.

Talíř ale není to jediné, co spolu s přístrojem obdržíme, to proto, že v této troubě nemusíme jenom péct – nabízí i nejzdravější vaření v páře. K tomu slouží speciální mísy, které dokáží ve vařených potravinách maximálně udržet minerály a vitamíny (a například nezmění se ani barva zeleniny) a také zabrání tomu, aby se vařené jídlo rozvařilo, změnilo tvar. Navíc je v troubě k dispozici funkce rozmrazování, ohřívání a zapékání.

-ag-Foto: Whirlpool