Ani ne za měsíc nás čeká všechno jiné, jenom ne pestrý stůl. Vlastně jak se to vezme: stůl v období mezi Vánocemi a Novým rokem bude velmi jednostranný – budou tu skoro jenom cukry a tuky, v převaze budou pečená a smažená jídla. Na straně druhé jídelní stůl bude přepestrý a bude radost na něj pohledět – kapr, řízky, klobásy, cukroví, vánočky, dorty a tak dále. Tato kalorická bomba bude jen tak lehce a pro formu proložena pár mandarinkami, banánem a pomerančem. Ale většinou ono i to tradiční vánoční ovoce je hodně kalorické, jsou to většinou sušené plody jako datle, fíky, k tomu různé oříšky... A pokud jde o zeleninu? Zeleninový salát bude nemilosrdně nahrazen obrovskou mísou majonézového bramborového salátu, často ještě vylepšeného různými uzeninami.

Pokud tohle potrvá jenom pár dní, tělo to přežije, i když se z toho bude různě dlouhou dobu vzpamatovávat. Tradiční půst našich předků poté rozhodně má něco do sebe. Ale pro naše tělo je zdravý i půst v době adventní – a to je právě teď. Jednoduše řečeno – právě teď nejpozději bychom měli zahájit nějakou přípravnou ozdravnou dietu, která nás trochu zeštíhlí, trochu zmírní chutě na lahůdky konce roku a hlavně nás zásobí všemi potřebnými látkami, které nám budou při hodování koncem roku tak chybět – minerály a vitamíny se sice nedají naskládat do těla do zásoby, ale taková lehká „přípravná“ dieta může za ty tři týdny udělat alespoň něco: za ten čas si zvykneme na určitý odlehčený stravovací režim, takže koncem roku toho budeme mít tendenci spořádat méně, ale budeme si určitě více vybírat co do kvality.

V jaké kondici přivítáme Vánoce s jejich stoly prohýbajícími se jídlem, ovlivní také to, jak se budeme stravovat v následujících týdnech. Co bychom si měli dopřávat? Je to období zvýšené aktivity ve všech směrech – nervózní období, kdy je potřeba zařídit dárky, přípravu Vánoc a stihnout všechny běžné povinnosti. Takže naším prvním úkolem by mělo být z toho všeho neonemocnět. A to znamená zase zvýšený přísun všech vitamínů, minerálů a také vlákniny. Přímo povinný by tak měl být denně zeleninový salát a několik porcí ovoce – mimochodem nejchutnější je možná zase ve formě salátu, ve kterém se ztratí i nějaké to chuťově méně výrazné jablko, na které bychom jinak chuť neměli. Mrkvovo-jablečný salát s citrónem, medem a skořicí nebo pomerančovo-grapefruitový salát s kousky kaki-churma – to jsou docela dobré svačiny či lehké večeře.

-ag-