Paletu vánočních chutí krásně doplní lákavá, nadýchaná, tmavá pařížská šlehačka. Tato čokoládová šlehačka ozvláštní chuť mnoha pokrmů a navíc je velmi efektní. Její kombinací s bílou šlehačkou můžeme hosty nadchnout. A nejefektnější je spojení bílé a pařížské šlehačky na jediném pokrmu. Ovocný nebo zmrzlinový pohár může být celkem jednoduchý, ale nápaditá kombinace obou šlehaček jej udělá dokonalým. Pro větší efekt sypeme bílou šlehačku čokoládovou rýží, pařížskou šlehačku naopak sypáním z bílé čokolády. Pařížskou šlehačkou plníme ovocné košíčky, dorty, větrníky (odpalované těsto), dále bezé a piškotové dorty, je také vítanou součástí ovocných a zmrzlinových pohárů. A do kávy? Také to je lahůdka!

Správně ušlehat šlehačku je někdy umění. Smetanu ke šlehání musíme před šleháním dobře vychladit. Nádoba, ve které budeme šlehat, musí být vychlazená a suchá. Na trvanlivé šlehačce nesmíme přehlédnout upozornění, že před šleháním je nutno vychladit na 4 °C, což nesmíme zanedbat. Pokud je to možné, nepoužíváme ztužovače a do šlehačky nedáváme samozřejmě ani cukr.

Jak pařížskou šlehačku připravit?Její chuť je rafinovaná, nezaměnitelná a nenapodobitelná. Její příprava přitom není nic složitého – potřebujeme jenom dobré suroviny a trochu času (asi 2,5 hodiny), šlehačka nebude hotová hned.

Potřebujeme: 1 litru čerstvé smetany na šlehání, 400 g hořké čokolády (jemné, kvalitní, nasekané na kousky).

Musíme se vyhnout trvanlivé smetaně ke šlehání, je nutné použít čerstvou.

Smetanu nahříváme v hrnku, těsně před bodem varu do ní přidáme čokoládu. Hrnek potom odsuneme z plotýnky a mícháme směs, dokud se čokoláda nerozpustí. Potom dáme na dvě hodiny do chladu. Po důkladném vychlazení začneme šlehat – hmotu poctivě šleháme ručním šlehačem, asi 10 - 15 minut, až dosáhne té správné konzistence. Šlehačka musí být hustá a hebká a napěněná.

-ag-Foto: Archiv In