Jsou tací, kteří se přejedí vánočních tradičních lahůdek už snad den před Vánocemi – tím, jak stále předem všechno ochutnávají a uždibují a na Štědrý den už skoro nemohou jídlo ani vidět. My ostatní si sice vánoční klasiku velmi rádi dáme, ale možná v dalších dnech už přemýšlíme nad něčím lehčím, nad nějakým malým chuťovým odbočením...

Může to být třeba carpaccio – upravit si je můžeme mezi svátky nebo na Silvestra z různých surovin, to klasické je ze svíčkové. Na carpaccio vznikly také různé, stejně přitažlivé bezmasé varianty. Například o carpacciu z dýně bychom nikdy nevěřili, kolik chuťových zážitků může přinést. Základem je vždy pečlivě, na co nejtenčí plátky nakrájená surovina.

Carpaccio z dýněNakrájíme pečlivě větší kousky dýně na jemné plátky, použijeme pevnou část dužniny. Položíme na talíř, bohatě zalijeme panenským olivovým olejem, osolíme, opepříme, pokapeme citronem, přikryjeme fólií a dáme do chladu nebo do ledničky alespoň půl hodiny marinovat. Potom posypeme roketou a petrželkou, přizdobíme citronem a podáváme s bílým chlebem.

Carpaccio z chřestuBílý chřest oloupeme a nakrájíme na jemné plátky, položíme na talíř a polijeme marinádou, ve které chřest necháme alespoň 20 minut.

Marináda: 10 dkg nakrájené jemné cibulky, 1 dcl vinného octa, 1 větší polévková lžíce olivového oleje, dvě velká měkká, na kostičky pokrájená rajčata, 2 dcl dobrého vývaru, pepř. Potom carpaccio podle chuti dosolíme, dopepříme, ozdobíme osminkami citronu a lístky rokety a podáváme s bílým pečivem.

Carpaccio ze svíčkovéKousek hluboce zmrazené svíčkové necháme částečně a rovnoměrně rozmrazit a nakrájíme na tenké plátky – to ale nestačí, musíme dosáhnout takřka průhlednosti masa. To se podaří tak, že plátky zabalíme do fólie a pomalu válečkem ještě rozválíme, přičemž dáme pozor, abychom maso neproděravěli. Potom maso položíme na ploché talíře, polijeme extra vergin olivovým olejem, osolíme a posypeme čerstvě mletým pepřem. Nastrouháme na něj kvalitní parmezán, necháme chvíli proležet v chladu přikryté, potom ozdobíme lístky rokety a kousky citronu. Podáváme s bílým pečivem.

-ag-Foto: Archiv In