Potácíme se tak trochu mezi třeskutou zimou, která jako by neměla konce, a mezi už pomalu nastupující jarní únavou. Motto víkendu, ale i celého nadcházejícího týdne by proto mělo znít: minerály, vitamíny, lehká strava. Ale velká zima a závěje sněhu v nás přece jenom především probouzejí chuť na něco pro zahřátí. Nemusí to být zrovna grog ani klasické svařené víno; právě k němu se dá přidat ještě další alkohol, který víno chuťově modifikuje, ale zároveň jeho účinky zesílí. Sáhneme-li například na sever do skandinávské kuchyně, máme tady recept na silný hřejivý nápoj Glögg, spočívající ve svaření dvou druhů alkoholu najednou. Glögg Potřebujeme: 1 litr červeného vína, 1/2-1 dcl vodky, 2 hřebíčky, 2 - 3 kousky lámané skořice, 5 zrnek celého kardamomu, hrst hrozinek, 10 loupaných mandlí, 2 lžíce cukru – případně ještě další cukr na doslazení. Postup: veškeré ingredience dáme do nerezového hrnce a přivedeme k varu. Podle chuti ještě případně dosladíme a cukr necháme rozpustit. Ihned odstavíme z ohně. Ještě horký nápoj naléváme – nejlépe do vysokých pohárů ze silného skla nebo do malých kameninových hrnečků či džbánečků. Svařené víno s ginem či borovičkou V tomto předpisu se vaří jen víno, destilát se potom přilévá do svařeného nápoje. Rozpis je orientační – ingredience přidáváme podle chuti. Na litr vína počítáme asi 1 dcl ginu či borovičky. Do nerez hrnku nasypeme trochu cukru a necháme zkaramelizovat. Zalijeme 1 dcl vody a mícháme. Přidáme hřebíček, kousky skořice, kousek vanilkového lusku a maličko citronové kůry (na jemném struhadélku jednou dvakrát nad hrnkem strouhneme do kůry). Všechno dvě minuty povaříme, potom přilijeme červené víno a necháme opět dojít k varu. Stáhneme z ohně a přecedíme. Vlijeme do silnostěnných skleněných pohárů a dolijeme ginem nebo borovičkou. -ag-