Velikonoce jsme si užili a jako jejich připomínka leží před námi na stole mísa či ošatka malovaných vajíček vařených na tvrdo. Nějakou chvíli se na jejich krásu vydržíme dívat, ale pak je nám jasné, že je buď sníme – anebo vyhodíme. Co z nich udělat alespoň trochu nápaditého? Připravit večeři v podobě velké studené mísy je to nejjednodušší. Asi nezvolíme těžší variantu, kde vajíčko bude tím nejlehčím kalibrem (jinak tu budou klobásky, uherák a jiné salámy a tučné sýry). Zvolíme raději variaci lehčí, v níž bude vejce naopak položkou nejsytější. Obložená mísa s rozličnými dresinky Mísu obložíme hlávkovým a ledovým salátem. Přidáme puky čekanky, lístky čerstvého špenátu, mladou šťavnatou karotku, různé druhy čerstvého sýra a také sýr zrající. Přidáme malinké červené řepy a kousíčky spařené nebo syrové brokolice a květáku. Půlky vařených vajíček naaranžujeme do zelené barvy (tedy na saláty) a také mezi červenou, žlutou a oranžovou (vedle vajíček umístíme rajčata a přes vajíčka přeložíme dlouhé úzké proužky různobarevné papriky). Vedle obložené mísy už jen zbývá na malé mističky dát dresinky – bylinkový, křenový, rokfórový, tomatový a česnekový – vyrobíme sami, nebo použijeme hotové. A na ošatku nasypeme malé křupavé rohlíčky..., a chuťově i pro oko přitažlivá večeře je hotová. Plníme vejce jinak Další možnost, jak využít velikonoční vejce, je zabrousit trochu do mezinárodní kuchyně, která vaječnými recepty hýří. Tady se můžeme inspirovat ohledně různých plněných vajíček: obligátní žloutek s hořčicí můžeme obohatit třeba olivami, tuňákem, plody moře anebo rýží. Chvála jednoduchosti Pokud jsme ale opravdu po Velikonocích unaveni a máme vaření právě dost – kupme pouze velký pugét petrželky, kus pravého dobrého másla a pecen skvělého chleba. Ukrojte krajíc, namažte, poklaďte vajíčky, posolte a hustě posypte petrželkou. V jednoduchosti je genialita a kde jsou výborné suroviny, výsledek se určitě dostaví. -ag-