Mobilní grily, podobné servírovacím vozíkům, jsou v zahradě velmi vděčné. Jsou nejen praktické (zkazí-li se počasí, zajedeme pod střechu na krytou terasu), ale také efektně vyhlížejí. Liší se velikostí, cenou (od cca 3.000 do třeba až 20.000 korun), provedením (ocel nebo nerez, stříbrný odstín nebo černá patina) a tvarem, ale co mají společné, jsou chromované rošty a grilovací jehly, jedno ohniště (u dražších typů výškově nastavitelné), dražší grily mají také běžně boční ochranu proti větru, větší typy mají prostornou odkládací plochu. Protože tedy základní sestava i příslušenství je víceméně podobné, řídíme se při výběru kromě ceny přece jenom vzhledem grilu, designem, ale také praktickou stránkou věci: třeba tím, jak se s grilem manipuluje, jak jej lze, nebo nelze rozložit, zda hladce popojíždí a podobně. Když ale žijeme opravdu intenzivním společenským životem a naše zahrada je od jara do podzimu plná lidí (a navíc k nám přátelé chodí na vyhlášené grilované pochoutky), takový menší gril už nám možná právě přestává stačit. Pokud se u nás odehrávají časté a velké garden party a pořádáme už i pracovní schůzky spojené s grilovanou večeří – to už rozhodně stojí za to zamyslet se nad investicí zvanou profesionální gril. Pokud přijde pár desítek hostů, už není legrace grilovat pro všechny najednou na maličkých – i když několika – grilech. Aby nevypukla nervozita, je lepší poptat se po velkých „velkokapacitních“ grilech. Jsou vysoké a opatřeny stříškou nad hlavou, rovněž mobilní (dvě kola a držadla) a seženeme je v ceně kolem 30 - 40 tisíc korun. Pojízdný velký gril váží asi 70 kg. Využijeme jej v případě velké společnosti, protože má dvě nezávislá nerezová ohniště, která jsou výškově nastavitelná, dva chromované rošty a ještě boční ohniště. Samozřejmostí je také kryt proti větru. Pod tím vším je instalován nerezový plech na odkapávání tuku. Využít můžeme také rožeň, grilovací jehly a ještě něco oceníme – na rozdíl od malých grilů – můžeme se pustit do opravdu pořádného rožnění: při opravdu výjimečné příležitosti využijeme velký rožeň určený na grilování selete (nebo jehněte). -ag- Foto: Homeline