Ve chvíli, kdy se na tržištích měst začínají objevovat nejen úhledné bedničky s cizokrajnými jahodami, ale přímo přehršle kopců tmavě červených i světle načervenalých voňavých nepravidelně velkých plodů s nápisem české jahody, je zřejmé, že jahodová sezóna právě nastala. Téměř každá hospodyňka zpomalí krok a začne už v duchu vidět jahodové knedlíky sypané moučkovým cukrem a tvarohem a polévané rozpuštěným máslem. Jenže těch možností, jak upravit tyto královny červnových ovocných záhonů, je celá řada a je škoda zastavit se jen u nejtradičnějšího českého receptu. Pár rad pro zdraví Než se rozhodneme, co z té voňavé pochoutky ve své kuchyni vykouzlíme, měli bychom vědět, že jahody nejsou jen chutné, ale přinášejí našemu tělu i zdraví a mnoho vitamínů a dalších potřebných látek. V jahodách najdeme vitamíny C, B2 a K, provitamín A, dále sodík, vápník, fosfor, bílkoviny, kyseliny citrónovou, jablečnou, vinnou a salicylovou, buničinu a fruktózu neboli ovocný cukr. Právě na kyselinu salicylovou bývají někteří lidé, hlavně děti, alergičtí. Proto se doporučuje ji určitým způsobem eliminovat, tedy kombinovat jahody s mléčnými výrobky či s medem. Uchovávání jahod Jahody nejsou příliš trvanlivým ovocem. Měli bychom je tedy sklízet především v ranních hodinách, tedy v době, když jsou již oschlé od rosy, ale jsou po noci ještě trochu podchlazené. Pokud je po utržení přeneseme rychle do chladu, uchovají si co nejvíce svěžesti a svou přirozenou chuť. Plody sbírané za plného slunce rychle vadnou a hnijí. Pokud se jahody přepravují na delší vzdálenost, je třeba je utrhnout tak 2 - 3 dny před jejich plnou zralostí. Přestože se tyto lahodné plody dají zamrazit, zavařit a tak uchovat i na pozdější dobu, nejvíce chutnají čerstvé. Proč tedy právě teď nevyužít široké nabídky českých jahod a nepřipravit si nějaké pochoutky z tohoto voňavého ovoce… Z čerstvých jahod si můžeme například připravit jahodovou polévku, na kterou budeme potřebovat 30 dkg jahod, 10 dkg cukru, citrónovou šťávu z 1 citrónu, 2 dl vody, 2 dl bílého vína, 1 dl šlehačky, 1 lžičku škrobové moučky. Jahody opláchneme, zbavíme stopek, nakrájíme je na plátky. Rozdělíme je na tři části. Jednu část krátce povaříme v trošce vody, další dvě části rozvaříme v oslazené vodě, zahustíme škrobovou moučkou a dolijeme do směsi víno a citrónovou šťávu. Povařené jahody vyndáme z vody a uložíme do chladničky. Polévku přecedíme přes plátýnko nebo jemné sítko a dáme také do chladničky vychladit. Při podávání vložíme do každého talíře trochu povařených jahod a ozdobíme šlehačkou, kterou ještě můžeme posypat dle chuti mletými ořechy či granulovaným kakaem. Polévku také můžeme podávat s dlouhými cukrářskými piškoty. Je to vhodný pokrm pro děti i dospělé především v horkých letních dnech. Dáváme-li přednost něčemu pečenému, pak si upečeme třeba jahodový dort s tvarohem, na který budeme potřebovat dortový korpus, 1/4 l mléka se špetkou soli, 20 dkg cukru, 4 žloutky, 1/2 kg měkkého tvarohu, šťávu z 1 citrónu, 2 pytlíčky želatiny, 1/4 l šlehačky a 1/2 kg jahod. Mléko zahřejeme se špetkou soli a rozpustíme v něm cukr. Pak ho necháme ve studené lázni vychladnout. Do mírně vlažného mléka poté zašleháme žloutky, lehce zahřejeme, ale nevaříme. Vše vmícháme do tvarohu, který jsme zakapali citrónovou šťávou. Do vzniklé směsi nalijeme rozpuštěnou želatinu (z 1 pytlíčku). Ušleháme šlehačku a zamícháme do ní na plátky nakrájené jahody a vše opatrně vmícháme do připravené tvarohovo-želatinové směsi. Vezmeme připravený dortový korpus, vložíme ho do dortové formy, potřeme ho mírně ztuhlou želatinou, kterou jsme si připravili z druhého pytlíčku, a pak na něj navršíme připravenou hmotu a dáme vychladit. Během několika hodin hmota ztuhne a dá se pak dobře krájet. Před podáváním můžeme dort ještě ozdobit šlehačkou a jahodami. Z jahod ale nemusíme pouze péct, můžeme si z nich připravit i výtečný likér tzv. Jahodáček. Na jeden litr tohoto likéru budeme potřebovat 1/2 l vody a 1 kg cukru, 1 l konzumního lihu, 5 cl jemného rumu a 5 cl brandy. Omyté čerstvé jahody rozmixujeme a šťávu přecedíme. Přefiltrovanou jahodovou tekutinu smícháme s vodou a cukrem, po rozpuštění cukru ještě postupně přilijeme alkohol. Vše dobře promícháme. Slijeme do láhví. Uzavřeme korkovou zátkou, zalijeme voskem a uložíme na chladném a temném místě. Bezalkoholovou variantou je jahodový sirup, který si připravíme z 1 kg jahod, 90 dkg cukru a 8 - 10 g kyseliny citrónové. Připravíme si rovněž velkou skleněnou láhev se širokým hrdlem o obsahu 3 nebo 5 l, do níž vkládáme vrstvu jahod a vrstvu cukru. Nádobu zakryjeme celofánem a necháme stát v chladu 3 - 4 dny. Uvolněnou šťávu přecedíme. Ke zbylým jahodám přidáme malé množství vody a mírným tlakem je vylisujeme. Obě tekutiny spojíme, přefiltrujeme, zahřejeme až k mírnému varu a přidáme kyselinu citrónovou. Vzniklou šťávu nakonec slijeme do láhví, které uzavřeme korkovou zátkou, kterou je vhodné ještě zalít voskem. Takto připravený sirup by nám měl vydržet do další sezóny. -daš-