Koloběh s lahvemi vína (během obyčejné večeře, přátelského posezení, ale hlavně při větší party) je obvykle ten, že chladíme, otevíráme, konzumujeme a uchováváme případný zbytek – tedy opět co nejlépe zavřeme a opět chladíme. Špunty musí rychle ven! Otevírání lahví je pro někoho hračka a skoro koníček, ale jinak je to spíše problém: jak vytáhnout zátku elegantně, rychle, nepřetrhnout ji a nenadrobit korek do vína? Aby se to povedlo, korková zátka nesmí být přeschlá. To napovídá, že by lahev, než ji koupíme, i potom u nás ve spíži či sklepě – měla být před otevřením uložena naležato, aby víno zaplavovalo zátku. Pokud se to stane, při otevírání se zátka sama od sebe drolí, ať jsme sebešikovnější. Systém otvíráků vína spočívá většinou v tom, že musíme vyvinout tah proti lahvi, což není příjemné a někdy ani bezpečné, když má někdo málo síly nebo mu chybí ten správný „grif“. Nejhorší varianta je obyčejná šroubovice, kterou zašroubujeme do zátky a pak už je jen na nás, zda překonáme silou upevnění zátky v lahvi. Mnoho otvíráků nám usnadňuje námahu kovovými vzpěrami či opěrkami, které se zapřou shora o lahev, a my tak můžeme vyvinout mnohem menší sílu v tahu. S klikou na lahev sektu Elegantní, pohodlnou, nápaditou a také designově velmi zajímavou novinkou je ovšem otvírák, který vypadá tak trochu jako masivní klika od starého auta nebo dávné chladničky. Jak napovídá tvar, tak se i „obsluhuje“, po jednoduchém zmáčkutí kliky směrem dolů se nám otevře lahev šampaňského! Určitě se bude hodit také jako originální dárek (dáte za něj kolem 400 korun). Chladicí manžeta na hlavu i na lahev vína... Chlazení vína a sektů obstarají různé elegantní kovové kyblíky naplněné ledem. Přichází ale v úvahu i takové originální řešení, jako je praktická chladicí manžeta. Během asi pěti minut vychladí nápoj, když jsme ji předtím nějakou dobu nechali zmrazit v mrazničce. Obtočíme ji jen kolem lahve vína nebo sektu a zajistíme suchým zipem. Její výhodou je skladnost, kdy se dá složit a uložit třeba mezi utěrky. A za přijatelnou cenu kolem 150 korun ji můžeme použít i jinak, na namožené svaly anebo třeba právě, když to přeženeme s vínem či sektem, tak druhý den jako studený obklad na hlavu... -ag-