Zejména v létě věnujeme pozornost údajům na potravinách. Samozřejmě kvůli době použitelnosti, ale také třeba z hlediska alergií. V pylové sezóně se může alergie násobit, pokud sníme něco nevhodného nebo třeba se přejíme ovoce. Problémy mohou během celého roku dělat různé oříšky. Proto (i když se z oříšků čokoláda nebo jiná pochutina neskládá) přesto na obalu najdeme upozornění, že výrobek může obsahovat stopy lískových jader, vlašských ořechů, sóji a podobně. Případně že byl výrobek zpracován v podniku, který mimo jiné také zmíněné pochutiny zpracovává. Lidé jsou z měst pryč, a tak hlavně menší obchodníci podle poptávky nakupují méně zboží. V tomto období nakupujeme dvojnásobně pozorně maso, zeleninu i ovoce. A nekupujeme to nejlevnější – smysl všeho by byl postavený na hlavu. Léto je přece od toho, abychom snědli co nejvíce čerstvé zeleniny a nikoliv zavadlý salát a okrájený květák (ač je to zakázáno, docela často se s podobnými praktikami setkáváme). Co je povinné a co rozhodně musíme číst Nad značením výrobku nelze mávnout rukou, údaje jsou povinné ze zákona. Údaj na obalech potravin musí obsahovat název a sídlo výrobce či dovozce, dále datum použitelnosti a přesné složení výrobku. Všechny tyto údaje pak na obalu musí být srozumitelné (tedy mimochodem i psané česky), měly by být čitelné (je tu opakující se problém s tak miniaturní velikostí písma, že leckdo si může text přečíst až doma, poté, co si sundá kontaktní čočky, nasadí brýle nebo vezme lupu). Dále text musí být na viditelném místě obalu, nezakrytý, tedy nepřelepený cenovkou nebo psaný ve svaru papíru a podobně. Sledujeme pečlivě datum spotřeby, i na prostudování složení výrobku si máme udělat čas. Pak se třeba nestane, že nevědomky kumulujeme třeba v dětském jídelníčku položky, které tam ani nemají co dělat. Třeba když dětem koupíme velkou lepivou limonádu slazenou aspartamem, k tomu spoustu nízkotučných jogurtů opět plných aspartamu, a ještě máme dobrý pocit, že jsou „light“ a že jsme děti ušetřili přemíry cukru. V létě je mimochodem vůbec nejlepší, nejvíce osvěžující, a nejen pro děti, hustý přírodní jogurt (ten obsahuje jenom mléko a jogurtové kultury, žádnou želatinu, škrob, umělá barviva, kousky ovoce a konzervanty!). Do bílého jogurtu přidáme med, nejlépe od včelaře. Nebo domácí džem, případně nasucho pražené pšeničné, ovesné nebo žitné vločky. Pochoutka je to velká, zejména až děti odvyknou monotónní umělé chuti. Jak má přírodní jogurt se zdravými výbornými příchutěmi vypadat, se můžeme jet přesvědčit na Krétu nebo třeba do Bulharska. -ag-