Ještě před několika desítkami let se v gastronomii Evropanů řasy nevyskytovaly vůbec. Kuchaři a kuchařky tehdy na dotaz po této potravině odtušili, že jde o něco velmi exotického a spjatého s japonskou kuchyní. Tento výrok sice dnes stále platí, ale názor na užití vodních řas v moderní kuchyni se poněkud pozměnil. Už staří Římané… ...chtěli bychom říci. Ale zde by se spíše hodilo „už staří Číňané“. Znalost konzumace řas je totiž doložena už z 600 st. př. n. l. z Číny. Jejich zdravotní i chuťové vlastnosti však znali i Evropané – například Vikingům pomáhaly řasy plné minerálií a vitamínů přečkat dlouhé plavby. Nejde však jen o mořské řasy. Sinice spirulina plné živin, především bílkovin, které rostou v zásaditých jezerech, s oblibou jedli Aztékové, jejichž potomci je dodnes v Mexiku pěstují. Zdravotní účinky řas Po miliony let splavují deště a ledovce půdu plnou minerálů a živin do tekoucích a stojatých vod, většina z nich pak končí v mořích a oceánech. A kdo odtud tyto životodárné prvky čerpá? Především řasy. Pozoruhodná vodní tráva – chaluhy širokého spektra barev a tvarů – od všech odstínů žluté k zelené, od ní zase k červené a posléze hnědé až černé. Tak ve svých tělech zachycují až 59 mikro a makroprvků – minerální látky, vitamíny. Jsou bohaté především na vitamíny řady B, důležitý je hlavně vitamín B12, vitamín C (ovšem jen v čerstvém stavu – sušením se ztrácí), vitamín D, E a K. Je známo, že řasy jsou také zásobárnami bílkovin a obsahují velké množství jódu. V zemích, kde jsou po staletí pravidelnou součástí jídelníčku, jako jsou: Japonsko, Čína a Korea, se téměř nevyskytují některé druhy rakovin. Řasy také odbourávají obezitu, aktivují imunitní buňky, působí proti řadě bakterií, omezují kardiovaskulární onemocnění, dále mají tyto rostliny schopnost vázat na sebe těžké kovy a vyčistit náš organismus nejen od těchto nebezpečných nepřátel lidského zdraví, ale i od radioaktivních látek. Druhy řas u nás dostupné Řasy se k nám dovážejí především z Japonska a v prodejnách zdravé výživy můžeme najít kolem sedmi druhů, a to ještě v různě velkých baleních či v odlišném zpracování. Balení je od 15 g až do 100 g a cenově lze sušené mořské řasy pořídit přibližně za částku od 37 Kč do 122 Kč. Ceny se samozřejmě odvíjejí od množství a dostupnosti jednotlivých druhů řas. Uvědomíme-li si ale, že většina řas se přidává do pokrmů v malém množství, jelikož slouží spíše k dochucení jídla a mají tedy především kořenicí funkci, je jejich cena na našem trhu více než příznivá. Určite stojí tedy za vyzkoušení. Na jednotlivé druhy řas a jejich přípravu se však zaměříme příště. -daš-