Nasadili jste novoroční dietu? Tu správnou - lehkou, postupnou, zdravou? V tom případě určitě častěji vaříte těstoviny na rozličný lehký způsob. A v čem je vaříte? Možná už vás nebaví boj se starým hrncem, který je navíc malý, jakmile se sejde více strávníků. Za jaký jej vyměnit? Hrnec na těstoviny musí být opravdu velký a na zvolené množství suroviny dostačující – prvním předpokladem skutečně dobře uvařených těstovin je velké množství vody. Pamatujeme si, že na 10 dkg těstovin potřebujeme 1 litr vody. Takže na klasický půlkilový sáček těstovin musíme mít 5 litrů vody a hrnec tedy minimálně s obsahem 5,5 litru. Možnosti jsou tady dvě – dobrý velký hrnec a dobrý velký cedník. Tedy hrnec s rovným dnem a hluboký nerezový nebo plastový cedník s dvěma uchy a nožkami. Nebo můžeme obojí spojit a pořídit si speciální hrnec na těstoviny. Jeho výhodou je cedník už přímo zabudovaný, a také ona vhodná velikost 5,5 litru. Tento hrnec je vyroben z kvalitní nerezavějící oceli, má zesílené termoakumulační sendvičové dno a plastová ucha. Vařit v něm můžeme na všech typech sporáků a varných desek. Další praktickou pomůckou je stupnice na vnitřní stěně, podle které nalijeme přesně potřebné množství vody. Sílu varu kontrolujeme přes skleněnou poklici, která má navíc otvor pro únik přebytečné páry. Takovýto hrnec můžeme využít v kuchyni vedle přípravy těstovin i na vaření fazolí, čočky, zeleniny, brambor a všeho, co musíme po uvaření scedit. Pět bodů správné přípravy těstovin 1. Dostatečné množství vody (l litr na 10 dkg) 2. Kvalitní těstoviny z tvrdé pšenice (z úplně těch nejlevnějších většinou žádnou lahůdku neuvaříme ani při sebevětší péči) 3. Hlídat čas (těstoviny nesmějí být v žádném případě převařené, nýbrž skutečně al dente. Na sáčku je uvedena doba varu, asi dvě minuty před uplynutím této doby kousek rozkousneme a prozkoumáme – čas ke scezení pak přichází přesně v tom okamžiku, kdy současně na řezu už není světlejší neuvařený proužek a kdy nám přesto mezi zuby trochu křupne, klade odpor, nerozmělní se...) 5. Přesně na čas a správně scedit – na některé recepty je třeba scedit všechnu vodu, na jiné zase malou část vody potřebujeme na omáčku. Těstoviny můžeme nebo nemusíme prolít opatrně studenou vodou, většinou je prolijeme olivovým olejem.

-ag-Foto: Archiv In