Jasné i zapudrované barvy, superhladké plochy, jednoduché linie (rovné nebo oblé), povrchy, které se snadno udržují. To vše přicházelo v minulém roce do našich kuchyní.

Možná jsme vyměnili jídelní kout a užíváme si lehkého kuchyňského nábytku. Mnohem více jsme se „odvázali“ – progresivní materiály jako chrom, hliník, nerez a sklo už jsou v naší kuchyni jako doma. Stále více lidí žádá tyto materiály ve spojení s futuristickými tvary, minimalistickým uspořádáním. Také už se nám domů vrací kvalitní linoleum v jeho nepřeberných variacích a barevných odstínech.

Barvy kuchyněNa kuchyňských linkách i modulech se stále objevuje jasně červená, modrá, jasně oranžová (třeba ve spojení s béžovou, která tlumí její ostrost). Vedle toho velmi jemné kombinace, které jsou základem a pozadím pro skleněné a kovové (chromové, hliníkové a nerez) spotřebiče a doplňky. Stále elegantní a současnými hladkými materiály ještě umocněná je kombinace krémové a bílé. Ale působivé je i výraznější spojení vanilkové a cihlové.

Montelli – mladší bratr CorianuMnohostranný a drahý Corian na našem trhu doplňuje stejně použitelný a levnější materiál Montelli. Ještě se o něm tak úplně neví, ale stojí za pozornost.

Módní vzhled spotřebičůDesign spotřebičů jak známo podléhá módě a ta současná se už několik sezón příklání k samostatně stojícím přístrojům, a to v nerezu - nerez provedení vede u chladniček, horkovzdušných, ale i mikrovlnných trub, v nerezu se objevuje stále více elektrických i plynových sporáků, myček a také digestoří (nejčastěji v kombinaci s čirým i kouřovým sklem).

Dokonalejší spotřebičeMáme stále kvalitnější sklokeramické desky, s mnoha variabilními možnostmi – soustřednými plotýnkami dovolujícími využít i malé hrnce, a nabízejícími zpravidla alespoň jednu plotýnku s indukčním ohřevem.

Prodávají se dokonalé mikrovlnné trouby, kombinované s horkovzdušnou troubou a stále více se přichází na chuť funkci „crisp“, díky které v mikrovlnce upečeme do křupava kuře i koláče.

I ostatní spotřebiče jsou stále energeticky úspornější, šetří nejen naši práci, ale také vodu a elektřinu.

-ag-Foto: DuPont, Whirlpool