Pokud jsme hodně pracovně vytíženi, většinou nemáme čas nebo chuť nebo obojí dennodenně šůrovat kuchyni. Přesto tady chceme mít dokonalý pořádek - hladké plochy, přehledno a čisto, nikde žádné nádobí. Existuje mnoho vylepšení a kuchyňských zlepšováčků, které když se spojí a znásobí, pořádek se udržuje dokonale, rychle a soustavně, bez námahy a časových nároků.

Naší snahou by mělo být, aby nebyly vidět žádné papíry a pokud možno co nejméně nádobí (natož špinavého). Různé drátěné programy a spousta otevřených poliček je sice jakoby praktických v tom, že všechno je při ruce, vytváří se tak ale časem dojem chaosu, protože máme tendenci na poličky, košíky a věšáčky stále něco přidávat a kupit. Opakem jsou čisté plochy, kdy je koření schované ve speciální zásuvce, i většina náčiní by měla být uklizena v zásuvkách. Tak, aby maximálně vynikly hladké plochy pracovní desky a dvířek, design dřezu a baterie a tvar digestoře.

Dojem nepořádku v kuchyni významně dělají různé igelitové tašky (schovejme igelitku a místnost vypadá hned uklizeně...). na pevnější igelitky je nejlepší hluboká zásuvka, tam se složí a vždy se tam také rychle najdou.

Mikrotenové sáčky je dobré zavěsit podle šíře na role za dvířka některé skříňky nebo na vnitřní dveře spíže. Na papírové utěrky je výhodnější vodorovně zavěšený věšák než stojan, na kterém je role svisle nasazená– ušetří se místo a je to hygieničtější.

Lahve všeho druhu dočasně končí většinou někde v rohu za ledničkou nebo ve spíži na zemi. Máme-li větší odbyt vratných lahví, nejlepší je mít pod spižním regálem přepravku. Při menším koloběhu lahví stačí koš s uchy na čtyři nebo šest lahví – pohodlně a bezpečně je v něm doneseme do obchodu. Lahve nezálohované, které pak odneseme do kontejneru na sklo, je lepší než do igelitky (která se ve spíži rozplácne i s lahvemi a překáží) dávat do vysokého koše, nebo – pokud máme více místa - opět se hodí přepravka nebo regálek na lahve.

Na potraviny, které chceme mít maximálně po ruce a nechce se nám pro ně chodit ani třeba pět kroků do přilehlé spíže, je nejlepší mít hlubokou velkoobsažnou zásuvku s plnovýsuvem a velkou nosností. Obdobným řešením „nastojato“ je pak vysoká výsuvná spižní skříň, s plným čelem a přístupná z obou stran. Obojí nám dovoluje po večeři všechno rychle uklidit a ve vteřině mít opět v kuchyni pořádek.

A nakonec - pokud jde o téma nádobí a pořádek v kuchyni - asi je zbytečné se v této souvislosti zmiňovat o myčce...

-ag-Foto: Whirlpool