Kuchyňský odpadkový koš můžeme s trochou nadsázky přirovnat k vestavěným a volně stojícím spotřebičům: pokud je schovaný, zavěšený zevnitř na dvířkách kuchyňské skříňky, žádné zvláštní nároky na jeho tvar a barvu neklademe. I když také jen zdánlivě. Vzhled je tu zcela podřízen funkci - koš je hranatý, širší nebo plošší, důležité je zde hygienické hledisko (kvalitní materiál, pevné víko apod.). Určitě zvolíme systém s automatickým výsuvem koše po otevření příslušné skříňky, a také automatické otevírání víka. Podstatné je i pohodlné vyjímání koše.

Když ale odpadkový koš stojí volně v kuchyni, vybírat si můžeme z mnoha typů i podle tvaru a barvy, koš by měl vzhledem do kuchyně zapadnout. Na jedné straně jsou nejjednodušší barvené koše plastové, ke kterým se musíme pokaždé poctivě sehnout až k zemi a ručně je otevřít. To zdaleka není ideální – dobrý koš vhodný do kuchyně by měl minimálně mít nožní otevírání – rukou bychom se jej skoro neměli dotýkat. Dále potom by měl být nepropustný pro pachy, tedy mít kvalitní víko a dobře oddělenou vnitřní (vyjímatelnou) a vnější nádobu.

Na straně druhé existují sofistikované výrobky s dvojím pláštěm a dobrým designem. Místo v kuchyni více uspoří koše oválné nebo ještě více obdélníkové. Stále oblíbené jsou ale i vysoké koše kulaté, třeba s vypouklým víkem. Pořídit je můžeme v lesklém nebo matném nerezu nebo v jejich efektní kombinaci, koš tak může s materiálem použitým na vodovodní baterii, případně digestoři a třeba i s nerez troubou, chladničkou.... Koš můžeme ale přizpůsobit i převládající barevnosti kuchyňských skříněk – i kovové kvalitní koše se vyrábějí v kromě nerezové úpravy i v několika barvách.

A jak by měl koš vypadat uvnitř? Nejlépe by měl být rozdělen na přihrádky, abychom přímo v něm mohli třídit odpad, bez zbytečné práce a dalších extra nádob navíc. To ovšem klade větší nároky na jeho velikost – takový koš bývá sice o něco větší, ale odměnou nám je, že máme v kuchyni stále pořádek.

-ag-