Posviťme si kvalitně i na přípravu jídla – je to nutnost a vyplatí se to. Podívejme se ale nejprve maličko do historie: S odklonem od velkých kuchyní a se vznikem panelákových kuchyněk a kuchyňských koutů se před lety změnily světelné potřeby v kuchyni. Místnosti byly mnohem menší než velké předválečné kuchyně s jídelním stolem uprostřed. Světlo se do malých kuchyněk automaticky přeneslo z velkých místností – ale například velký lustr se sem často nevešel; nebyl ani v 2,5 metru úzké kuchyňce vidět – nebyl od něj možný odstup, a proto nevynikl. Centrální světlo bylo stále zapotřebí, ale zredukovalo se na malou stropní lampu nebo obyčejnou polokouli připevněnou ke stropu. Centrální světlo sloužilo (jako i dnes) k orientaci v místnosti, a potom i ke stolování – pro stísněnost místnosti se ocitalo nad jídelním stolem.

Důraz se ale začal klást na správné osvětlení při práci – proto se objevily zabudované zářivky nad pracovní linkou. Jak to tenkrát bylo jednoduché: pořídit lustr nad stůl a zářivku nad dřez. To bylo vše – také s výběrem nebyly žádné starosti, protože žádný velký nebyl.

V posledním desetiletí s masivním příklonem k velkým obytným kuchyním (nebo spíše propojeným obytným celkům, které zahrnují jídelnu, kuchyňské pracoviště, dále mají funkci bývalého obývacího pokoje a navíc nezřídka také pracovny) je všechno úplně jinak. Za prvé: stropní svítidla jsou náhle opět vidět – a více než dříve. Jsou velmi dobře viditelná odevšud, ze všech stran velké místnosti i z průhledů místností vedlejších.

Máme tudíž více úkolů – nejen tu rozsáhlou místnost nasvítit, ale udělat to vysoce esteticky a také funkčně – každou část místnosti, která často zabírá třeba celé přízemí rodinného domku, osvětlit adekvátně tomu, co se tam děje. A zjistíme, že se zase většina činností točí kolem jídla: kolem jeho přípravy a jeho konzumace. Obojí potřebuje správné světlo.

Naštěstí technika i design mezitím pokročily mílovými kroky a výběr je nepřehledný, obrovský: diody, zářivky nové generace, světelné rampy i panely... Z jakých materiálů můžeme vybírat stínidla i jaká technická řešení využít – na to se podíváme příště.

-ag-Foto: Artemide