Často se po celodenním shonu doslova dovlečeme do kuchyně. A přesto bychom právě teď měli kreativně připravit večeři. Máme ale pocit, že nezvládneme vůbec nic. Nejhorší řešení je v takové situaci rezignovat a dát ohřát párky a vytáhnout hořčici. Nejlepší je na chvíli se posadit a dát si černý čaj - doslova v minutě budeme na nohou, mnohem čilejší. Pokud jsme však hodně unaveni, nepouštějme se pak ale do žádných gastronomických variací, ale udělejme něco velmi rychlého, dobrého i zdravého. Že to prakticky nejde spojit? Ale ano. Pár tipů vždy najdeme třeba v italské kuchyni, kterou nemůžeme prohlásit za nezdravou.

Špagety nebo jiné těstoviny pokaždé rychle připravíme v časové nouzi i s únavou za zády. Pokud možno ne ale s nějakým kečupem nebo průmyslově připravenou omáčkou. Stejně rychlé je do horkých špaget zamíchat trochu smetany a posypat parmazánem a bazalkou. Nebo na olivovém oleji nechat zpěnit plátky česneku a nechat rozpustit dva tři druhy sýra.

Zdravá, rychlá a skvělá je italská topinka bruschetta: jen nasucho hodíme na pánev plátky veky, plátky ciabatty nebo celozrnné housky. Přejedeme zlehka stroužkem česneku, poklademe plátky vyzrálého voňavého rajčete, přidáme rozdrcenou bazalku a dva tři celé lístky, osolíme a bohatě zakapeme olivovým olejem.

Takové obligátní řešení v časové nouzi je salát nebo pomazánka. Ale námitka – salát je trochu pracný, je třeba krájet nebo loupat spoustu věcí, dělat zálivku... Nemusí tomu tak být: jednoduchý salát je hotový v minutě a zálivka také – stačí jogurt, olivový olej, sůl, pepř. Pokud i to je na nás moc, tak je tu vždycky pomazánka rychle umíchaná třeba z lučiny, tvarohu, oregana, dijonské hořčice a pažitky.

Bramborová varianta - dobře omyté neloupané brambory nakrájíme na osminky, dáme na vymazaný plech, osolíme a posypeme směsí koření na americké brambory. Když jsou brambory pečené dozlatova, s chutí se do nich pustíme. Bohatě je posypeme petrželkou a pažitkou.

Případně si můžeme udělat známé jídlo: knedlíky s vajíčkem - ale bez vajíčka. Nasucho orestujeme kostky z knedlíků a pak v nich necháme rozpustit sýr nebo je jen posypeme parmazánem a sušenou bazalkou, případně rozškvařenou slaninou. Ozdobíme petrželkou.

I přes naši únavu takto jednoduše vykouzlíme výbornou večeři a nikdo si rozhodně nebude stěžovat.

-ag-Foto: Archiv In