Máte chuť na těstoviny nějak jinak? Vyzkoušejte chuti, které máte rádi, zapojte fantazii a obvyklé postupy, kterými vytváříte omáčky k těstovinám. Výrazná chuť libečku, voňavá petrželka a krásná vůně kaškavalu jsou námětem tří tipů na omáčky, z nichž dvě jsou bleskové a třetí se dá skladovat.

Kaškaval s petrželkou nebo bazalkouDo těstovin přidáme jemně pokrájenou petrželku a na jemno nastrouhaný kaškaval. Tento sýr se vyrábí ve verzi z ovčího nebo kravského mléka, takže si můžeme vybrat. Strouháme přímo na horké scezené těstoviny. Přimícháme petrželku. Tu můžeme jindy nahradit drcenými lístky bazalky.

Libečková omáčkaNa olivovém oleji necháme jemně orestovat plátky česneku, přidáme rozdrobenou nivu a trochu smetany na vaření. Přihodíme nakrájený libeček a necháme přejít pomalým varem. Libeček můžeme také použít v dietnější podobě – necháme jej povařit ve slané vodě, scedíme, nakrájíme a vmícháme spolu s trochou olivového oleje do těstovin.

Dýňová omáčkaDýňová variace na těstoviny se hodí také ke kuřecímu nebo krůtímu přírodnímu řízku. Využít ji můžeme i do rizota.

Suroviny: 1 kg dýně, olivový olej, 4 šalotky, 4 stroužky česneku, špetka mletého zázvoru, špetka římského kmínu (případně koření Arabská směs), 1 lžička mleté chilli papričky, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce ústřicové omáčky, sůl, konzerva loupaných rajčat.

Nakrájenou cibuli a dva stroužky česneku osmažíme, přihodíme dýni pokrájenou na kostičky, přidáme všechno koření a rajčata a na malém ohni dusíme asi 30 minut. Minutu před odtažením z ohně přidáme zbývající rozdrcené stroužky česneku. Dosolíme a dokořeníme. Podáváme k minutkám, těstovinám, uzeninám, nebo třeba přidáme do rizota. Zbytek uchováme ve skleničkách, kam horkou směs nalijeme, pevně uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru. Po vystydnutí uložíme v chladničce.

-ag-Foto: Archiv In