Všechno, co je ve větší kuchyni rozloženo do prostoru, v minikuchyňce musíme skládat vertikálně. Proto se tady výborně uplatní závěsné programy všeho druhu. Připevníme je přímo na stěnu nebo na drátěné rošty, které se fixně přišroubují na stěnu. Na ně už potom variabilně umisťujeme jednotlivé prvky závěsného kovového programu – košíky, poličky, věšáčky...

Místo 30 cm nebo širších polic v malé kuchyňce musíme zvolit užší – uvidíme, kolik nám dovolí samotný prostor. Budeme vybírat mezi 25, 20 a 15 cm širokými poličkami a jejich kombinacemi. Mohou se skrýt za závěs nebo roletu – s obojím se ovšem musí dát lehce a rychle manipulovat, opět s přihlédnutím k malému prostoru, kde jakmile se trochu rozmáchneme, hrozí, že do něčeho vrazíme nebo něco shodíme.

Podle potřeby police a regálky ještě můžeme doplnit úspornými poličkami na drobnosti s hloubkou do deseti centimetrů. Aby z nich malé předměty nepadaly, zvolíme poličku se zarážkou, se zvednutou přední hranou.

Také místo pod stropem využijeme – instalovat můžeme trámky, kulatiny nebo lanka, na kterých visí pánve a pánvičky. Pečicí formy také mohou po vzoru kuchyní našich prababiček viset přímo na skobách na stěně. Vzhledem k tomu, že všechno je uloženo skoro až ke stropu, ve vybavení miniaturní kuchyně nesmí chybět stolička či malé schůdky.

V maličké kuchyni se moc nenachodíme – opačným problémem bude dlouhé stání na místě (kromě vertikálního pohybu na schůdky a z nich dolů). Nezapomeneme na pohodlnou výšku pultu – podle naší postavy by měla mít 85 -100 cm od podlahy. Zde se tedy bude nacházet dost prostoru do výšky, i když nehlubokého. Na uskladnění hrnců, talířů a sypkých potravin to bude stačit – zase přijde ke slovu roletka, závěs nebo nejlépe zasunovací dvířka. Předpokládáme, že v takové malé kuchyňce bude většina věcí na míru; ať už vlastní výroby, nebo od odborníků. Pracovní deska bude muset být možná užší než obvykle - buď ji seženeme, nebo dáme zúžit. Využijeme také malý, případně úsporný rohový dřez.

-ag-Foto: Archiv In