Starý ukrajinský recept s názvem, který nás láká prozkoumat, co se pod ním skrývá. Také výsledek je nejprve tajuplný – kdo najde v chladničce těžkou kameninovou mísu, plnou čehosi s povrchem lákavě bílým se záhadnými růžovočervenými ornamenty, očekával by možná, podle vzhledu, nějaký sladký šlehačkový dezert.

Je to ale klamný dojem, mísa je ode dna k okraji napěchovaná slanými vrstvami.

Suroviny: 2 cibule, 30 dkg matesů (matesy v celku v oleji nebo matesový salát v oleji), 3 vařené brambory, 2 středně velké vařené mrkve, 1 vařená červená řepa, majolka, sůl.

Postup: Mrkev, brambory a červenou řepu uvaříme ve slané vodě. Vyjmeme, necháme vystydnout a nahrubo nastrouháme – každou zeleninu do zvláštní misky. Cibuli najemno nakrájíme. Matesový salát nebo matesy přecedíme, po odkapání nakrájíme na přibližně 2cm kousky. Připravíme si hlubší mísu a po vrstvách naplníme. Na dno přijde polovina nakrájené cibule, na ni matesový salát, na něj dáme zbytek cibule. Tu potřeme velmi tence majolkou. Další vrstvou budou nastrouhané brambory, které osolíme a opět tence překryjeme majolkou. Na ni dáme strouhanou mrkev, opět posolíme a natřeme majolkou. Poslední vrstvu bude tvořit strouhaná červená řepa a majolka. Na ni můžeme pro dekoraci pohodit pár kousků řepy – majolku krásně obarví. Mísu dáme do chladničky a jídlo necháme do druhého dne vychladit a proležet. Servírujeme tak, že na jednu porci vždy nabereme celou mozaiku, všechno od spodní cibulovo-rybí vrstvy až po okraj mísy.

Variace: Dietnější varianta bude spočívat v tom, že ubereme na každé vrstvě něco majolky, případně ji smícháme napůl s jogurtem. Jako další variaci použijeme uzené matesy. Další chuťová obměna vznikne, když rybí vrstvu smícháme se zeleným pepřem naloženým v oleji, nebo pepř na matesy čerstvě nastrouháme. Jiná možnost je smíchat nastrouhané brambory s nasekanými kapary. Použít můžeme klasické kapary (poupata) nebo plody kaparů v nálevu; jsou velikosti oliv – necháme je odkapat a nasekáme do brambor. Nebo posypeme brambory oreganem, čímž chuť jídla trochu přiblížíme Středomoří.

Podáváme s bílým pečivem a pivem nebo bílým vínem. Ryba v kožíšku si ale zřejmě nakonec jako digestiv vyžádá vodku.

-ag-Foto: Archiv In