Vánoce v českých zemích už tradičně voní vanilkou, skořicí a mletými ořechy či oříšky nebo mandlemi. Chystáme-li se péct takové dobroty, jako jsou třeba medvědí pracny či vanilkové rohlíčky, je třeba připravit si do těsta i mleté vlašské ořechy, případně lískové oříšky. Jenže dnes už je náš nejen předvánoční trh plný potravin z dalekých zemí, tak proč letos nezkusit trochu kulinářského čarování i s nezvyklými druhy ořechů. Jde nejen o chuťově zajímavé plody, ale i o vysoce výživově hodnotné pochutiny. Pekanové ořechy Patří mezi nejbližší příbuzné vlašských ořechů a ve své vlasti Americe patří dodnes k nejoblíbenějším druhům těchto plodů. Mají však hladkou skořápku i jejich jádro je méně členité, je hladší a štíhlejší. Před loupáním se musí namočit do vroucí vody na 15 minut. Pekanové ořechy jsou bohaté na vitamíny a minerální látky. Vědci v nich objevili fytochemikálie, které vyvolávají proces známy jako apoptóza, při kterém se rakovinné buňky požírají navzájem. V USA také zkoumali pekanové ořechy ve vztahu ke snižování hladiny cholesterolu (LDL). Výsledky předčili jejich očekávání. Po osmi týdnech u sledované skupiny pacientů, kteří konzumovali hrst pekanových ořechů denně, klesla hladina cholesterolu o 11,3 %. Dnes jsou tyto plody u nás běžně k dostání v prodejnách zdravé výživy či ve specializovaných prodejnách Svět ořechů a oříšků, a to již loupané. Nic tedy nebrání zařadit je i do našeho jídelníčku. Pro inspiraci nabízíme jeden recept: Vánoční věnec s pekanovými ořechy Budeme potřebovat: 10 dkg Hery či másla, 50 dkg hladké mouky, 4 dkg droždí, 5 dkg krupicového cukru, 2 vejce, 15 dcl mléka, 1 balíček vanilkového cukru, špetku soli a 1 vejce na potření. Na ořechovou nádivku: 15 dkg pekanových ořechů, 25 dcl mléka, 10 dkg krupicového cukru, 3 žloutky, bílou strouhanku. Mouku vsypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek. Do něj rozdrobíme droždí, posypeme jej lžičkou cukru a zalijeme polovinou vlažného mléka. Necháme na teplém místě vykynout kvásek. Pak přidáme zbytek cukru, vlažného mléka, vejce, vanilkový cukr a špetku soli. Krátce propracujeme a pak vlijeme rozehřátou Heru. Opět dobře propracujeme, až je těsto hladké a vláčné. Necháme je na teplém místě 30 minut kynout. Mezitím si připravíme ořechovou nádivku. Mléko svaříme, přidáme nadrobno rozsekané pekanové ořechy a cukr. Necháme mírně vychladnout, vmícháme žloutky a jemně nastrouhanou bílou strouhanku. Necháme úplně vychladnout. Vykynuté těsto rozválíme na plát o rozměrech přibližně 40 x 20 cm a rozkrájíme ho na 2 pruhy (asi 10 x 40 cm). Do středu pásů přeneseme náplň, kraje potřeme rozšlehaným vejcem a zabalíme. Oba zabalené prameny spleteme v cop, přendáme na plech, stočíme do věnce a necháme na teplém místě 15 minut kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 20 minut. Poté teplotu snížíme a dopékáme při 160 °C dalších 20 minut. Para ořechy Pocházejí z Brazílie a občas byly k zakoupení už před desítkami let v českých zeleninách. Mají tvrdou skořápku podobnou kokosovému ořechu a i chutí se mu hodně podobají, i když zde převládá přece jen výrazná ořechová chuť. Dnes se prodávají i loupané. Výrazně voní a jsou bohaté na bílkoviny a tuk. Jde vlastně o semena stromu zvaného juvie ztepilá. Jsou umístěna v plodu, který se velmi podobá ořechu. Každý takový plod může obsahovat až 40 semen para ořechů. Jádro je velmi bohaté na vitamíny a další živiny, obsahuje nenasycené oleje, bílkoviny, cukr a vitamíny především skupiny B a vitamín E. Jsou také zdrojem selenu, a proto ochraňují hlavně srdce. Můžeme si z nich zkusit připravit například: Sekanou z para ořechů a čočky Budeme potřebovat: 4 stroužky česneku, sůl dle chuti, 2 vejce, 2 polévkové lžíce másla, 10 dkg strouhanky, svazeček petrželky, 1 cibuli, 10 dkg žampionů, mletý bílý pepř dle chuti, 20 dkg čočky, 10 dkg tvrdého sýra (nejlépe čedaru), 1 polévkovou lžíci olivového oleje, 15 dkg rajského protlaku, 5 dkg řapíkatého celeru, na špičku nože chilli, francouzskou bylinkovou směs, 20 dkg strouhaných para ořechů. Troubu předehřejeme na 190 °C. V kastrolu osmahneme na oleji cibuli nadrobno nakrájenou, přidáme česnek nakrájený na kolečka a drobně nasekanou celerovou nať. Zeleninu následně podlijeme horkou vodou a dusíme ji doměkka. Poté ji přendáme do mísy, smícháme s čočkou, ořechy, strouhankou, solí, pepřem, směsí bylinek, chilli, rozsekanou petrželkou, vejci, nastrouhaným sýrem a rajským protlakem. Formu z varného skla vyložíme papírem na pečení, ale jen po stranách, dno potřeme máslem, na ně nasypeme žampiony pokrájené na kolečka a na ně položíme připravenou směs. Vše pečeme v troubě přibližně 20 minut. Podáváme se zeleninovým salátem. Makadamové oříšky Nejsou to vlastně pravé ořechy. Jde o peckovice podobné kaštanům. Jsou kulaté velikosti asi jako třešně. Mají tvrdou skořápku a v ní jsou uložená olejnatá semena, která se nekonzumují syrová. Obsahují až 80 % tuku, proto se z nich lisuje také olej, který má antibakteriální účinky. Olej z makadamových ořechů je svým složením nejbližší tukům lidské kůže, dobře se vstřebává a společně s ceramidy usnadňuje obnovu ochranné lipidové bariéry v pokožce. Proto se používá v kosmetice – je součástí pleťových krémů, pleťových mlék, ale i šampónů. Své uplatnění má i ve farmacii, a to dokonce i veterinární. Tyto oříšky původně pocházejí z Austrálie, ale dnes jsou jejich největším producentem Havajské ostrovy. Zde se zpracovávají také k potravinářským účelům. Pečou se na oleji a pak se používají k přímé spotřebě obalené v soli či jiném koření, případně se podávají i upravené na sladko. Nejchutnější jsou zalité čokoládou. Často jsou také součástí nejrůznějších pokrmů, nadívá se jimi drůbež, přidávají se do salátů. Dokonce je můžeme objevit i ve skotské whisky Lockeś 8y. Bramborová kaše s makadamovými ořechy Budeme potřebovat: 1 kg sladkých brambor (batátů), 50 dkg brambor, 10 dkg makadamových ořechů, 20 dkg pórku, 6 badyánů, 40 dcl masového vývaru, 20 dkg bylinkového másla, dle chuti sůl a pepř. Batáty i brambory omyjeme a na plechu je v troubě pečeme v celku. Ořechy posekáme a na pánvi na sucho opražíme dozlatova. Pórek omyjeme, nakrájíme na kolečka a podusíme doměkka společně s badyánem a vývarem. Do dušeného pórku přidáme lžíci másla, osolíme a opepříme. Upečené brambory a batáty rozkrojíme, vydlabeme lžící a vložíme do mísy. Do této směsi nalijeme dušený pórek, přidáme zbytek másla, makadamové oříšky a vše společně rozšleháme. Kaši můžeme podávat zdobenou zeleninou. Dobrou chuť! -Dagmar Šemberová- Foto: Archiv In