Velká otevřená kuchyně je krásná. Ale musí být také správně široká. Novou kuchyni nám vytvoří v kuchyňském studiu na míru, ale leckdo vytváří nové sestavy svépomocí. Ten by měl znát některé doporučené a ověřené vzdálenosti.

Aby u každé z protilehlých stran kuchyně do U mohl pracovat jeden člověk a nepřekáželi si, musí být prostor mezi skříňkami minimálně 130 cm. Lépe ale o deset patnáct centimetrů navíc, asi tak na široké rozpažení rukou. To nám zajistí, že nebudeme dělat moc kroků sem a zase zpět a ještě jednu důležitou věc - všechno bude na dosah.

Zejména kolem Vánoc nás asi bude v kuchyni pracovat více. Nebudeme si překážet? Konkrétně nám čísla říkají toto: když stojíme čelem k pracovní desce, zabíráme před ní asi 40 cm. K pohodlnému projití podél pracovní linky potřebujeme alespoň 60 cm.

Takže nám to znovu potvrzuje údaj o šíři mezi oběma pracovišti asi 140 cm – máme-li v kuchyni dva pomocníky pracující na protilehlých stranách a my mezi nimi procházíme, potřebujeme nejméně 140 cm (40 + 40 + 60 cm). To je vzdálenost mezi předními dvířky skříněk či spotřebičů. Připočítáme-li ještě i jejich běžnou hloubku 60 cm, vychází nám důležité číslo, a sice že k vybudování velkorysé kuchyně ve tvaru U musíme mít místnost širokou nejméně 240 cm - z toho polovinu zaberou dvě 60 cm hluboké řady skříněk a zbytek volný prostor mezi nimi.

Někdo se však může při budování kuchyně do U až příliš „rozmáchnout“ – a brzy pozná, že to není ono. Když už je U široké kolem 170 cm, je to už mnoho – pořád popocházíme a něco přenášíme. Co s tím? Pokud kuchyni vytvoříme ve volném prostoru (tedy jedno rameno U tvoří jenom nízké skříňky s pracovní plochou), dá se lehce tato strana přisunout blíže. Pokud to nejde nebo je prostor ještě širší, doprostřed do příliš široké uličky umístíme ještě jednu pracovní nebo odkladní plochu. Ideální je praktický, bytelný, vyšší, dlouhý a hlavně úzký (kolem 35 cm) stůl nebo spíše pult z masivního dřeva a policemi pod pracovní deskou. Stůl může být i mobilní.

-ag-Foto: EWE